Jichák Hercog: „Az igazi hősök az anyák”

2024. Február 28. / 08:00


Jichák Hercog: „Az igazi hősök az anyák”

– Nem térhetünk vissza az október hetedike előtti világ retorikájához. Minden képességünket, bölcsességünket és bátorságunkat be kell vetnünk annak érdekében, hogy meggyőzzük a világot az igazunkról, ami így szól: nem lehet a gonosz birodalmát támogatni – mondta Jichák Hercog izraeli államfő a WZO kedd esti rendezvényén Jeruzsálemben.

A Cionista Világszervezet (World Zionist Organization – WZO) Jeruzsálemben tartott nemzetközi nagygyűlésének kedd esti vendége Jichák Hercog volt, aki Tal Schneider újságíróval folytatott csaknem egy órás pódiumbeszélgetést  arról, hogy október hetedike óta milyen kihívásokkal néz szembe a Zsidó Állam.

hercog2.jpgJichák Hercog és Tal Schneider

Izrael elnöke a szerte a világban tapasztalható, egyre erősödő antiszemitizmus kapcsán hosszan beszélt arról, hogy ebben a helyzetben mit tehet a Zsidó Állam és a világ zsidósága. Mint fogalmazott: Izrael népe lélekben akkor maradhat erős a harchoz, ha ebben az időszakban egységet mutat. A beszélgetésből megtudhattuk: az államfő rendszeresen látogatja a háborús sérülteket és napi kapcsolatban van a terrorista bűnözők által elrabolt túszok hozzátartozóival is. Ennek kapcsán Hercog azt mondta: az izraeli egészségügyi dolgozók minden tiszteletet megérdemlő munkát végeznek a háborús sebesültek ellátásában és a poszttraumás stresszben szenvedők gyógyításában. 

– Sokszor elmondjuk, hogy a katonáink, a harcoló fiaink és lányaink hősök, és ez igaz is, de az igazi hősök az anyák – jelentette ki az elnök, amivel nagy tapsot aratott. De nem ez volt az egyetlen mondata, ami miatt a közönség tapssal jutalmazta, hiszen tapintható szeretet és tisztelet áradt az államfő felé, aki ebben a háborús időben valóban a nemzet egységét szimbolizálja.

Kiveszi a részét a munkából a felesége is, akiről Jichák Hercog elmondta: a felesége az élére állt annak a mozgalomnak, amely a szexuális bántalmazást, erőszakot elszenvedett nők rettenetes állapotára hívja föl a világ figyelmét. Ennek amiatt is jelentősége van, mert a Hamász terroristái október hetedikén a nők ellen elkövetett erőszakot is bevetették, pedig ennek soha, semmikor, semmiféle harcban nem szabad megtörténnie –  hangsúlyozta Hercog. Ezzel áll összefüggésben, hogy október hetedike nem csupán egy szörnyű vérengzés volt, hanem magának a zsidó nemzetnek a megalázása brutális és kegyetlen ellenség által. 

hercog3.jpgFotók: Mazsihisz.hu

Jichák Hercog többször hangsúlyozta a terroristák embertelen kegyetlenségét, akik ellen most Izrael olyan háborút vív, amit nem Izrael akart. Különösen fontosnak nevezte, hogy október hetedike óta nagyon sok államfőt és miniszterelnököt fogadott Izraelben, és ezen látogatások alkalmával az elnök szorgalmazza azt is, hogy az állami vezetők találkozznak az elrabolt túszok családtagjaival.

– Világossá kell tennünk a világ közvéleménye előtt, hogy Izrael nem akart háborúzni, Izrael önvédelmi harcot folytat brutális és kegyetlen, a gyilkolást élvező ellenséggel – szögezte le.

Beszélt arról is, hogy az Izraelen kívül élő zsidó közösségek mit tehetnek most a Zsidó Állam érdekében, különösen annak tükrében, hogy október hetedike óta növekszik az antiszemitizmus és az Izrael-ellenesség. 

– Demonstrációkat kell tartani, észérvekkel kell meggyőzni a politikai döntéshozókat és el kell juttatni a sajtóhoz is azt az üzenetet, hogy ebben a küzdelemben nem lehet a gonosz birodalmát támogatni – mondta az államfő. Beszédéből kiderült: a gonosz birodalmán nemcsak a Hamászt, hanem az Izrael-ellenes terroristákat támogató iráni rezsimet is érti. 

Kitért rá, hogy a fiatalok elérése mennyire fontos, hiszen ők a hagyományos médiától eltérő közösségi platformokról tájékozódnak, ezért a nyilvánosság új felületein is erősebben jelen kell lenni a jövőben. Izraelnek be kell látnia, hogy október hetedikével új korszak kezdődött, és nem lehet, de nem is szabad visszatérni az október hetedike előtti világ működéséhez.

– Nem térhetünk vissza az október hetedike előtti világ retorikájához – hangsúlyozta Jichák Hercog. – Minden képességünket, bölcsességünket és bátorságunkat be kell vetnünk annak érdekében, hogy meggyőzzük a világot az igazunkról, ami így szól: nem lehet a gonosz birodalmát támogatni. 

A Cionista Világszövetség jeruzsálemi rendezvényén részt vesz a Mazsihisz delegációja is, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek