Izrael: Két nappal meghosszabbították a tűzszünetet

2023. November 27. / 21:21


Izrael: Két nappal meghosszabbították a tűzszünetet

– Izrael és a Hamász megállapodott, hogy két nappal meghosszabbítják a tűzszünetet és további túszokat, foglyokat engednek el – jelentette be a katari külügyminisztérium. Madzsed al-Anszari hozzátette, országa abban reménykedik, hogy a hétfőn már negyedik napja tartó ideiglenes fegyverszünet végleges tűzszünethez vezet majd a Gázai övezetben.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is megerősítette, hogy megállapodás született. Hivatalos közleményükben azt írták, hogy megegyeztek a fegyverszünet további két nappal történő meghosszabbításáról „a korábbi fegyverszünetéhez hasonló feltételekkel". A 13-as kereskedelmi tévé szerint Izrael is elismerte a tűzszünet kétnapos folytatását.     

A tűzszünet meghosszabbításának két napján, kedden és szerdán naponta újabb tíz izraeli túsz hagyhatja el a Gázai övezetet, és cserébe naponta harminc palesztin női és 19 év alatti férfi fogoly hagyhatja el az izraeli börtönöket. 

A tűzszünet negyedik napján, vasárnap kilenc gyermeket és két anyát engedett szabadon a Hamász.    

Hétfőn késett a túszok negyedik csoportjának szabadon bocsátása, mert Izrael nem fogadta el az eredeti névsort, ugyanis Jeruzsálem szerint a Hamásszal kötött fegyverszünet megtiltja a terrorcsoportnak, hogy elválassza az anyákat gyermekeiktől – noha ezt már egyszer megtette az ideiglenes tűzszünet második napján.

(MTI)

(Címlapkép: kiszabadult túszok együtt a családdal. Forrás: IDF/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek