Interaktív tanórák a zsidóságról diákoknak Hódmezővásárhelyen

2022. Április 18. / 18:39


Interaktív tanórák a zsidóságról diákoknak Hódmezővásárhelyen

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódva a zsidó vallás, a zsidó élet és mentalitás világába pillanthattak be a Németh László Általános Iskola és Gimnázium diákjai a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum fenntartásában működő Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen és a zsinagógában – írja a Délmagyar.hu.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan  tematikus tárlatvezetéseket és rendhagyó órákat szerveztek a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen és a zsinagógában. 

A Délmagyarország című megyei lapnak Miklós Péter eszmetörténész, címzetes egyetemi tanár, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója  elmondta: élményalapú foglalkozásokat szerveztek, ahol a részt vevő diákok megismerkedhettek a zsidó kultúra hagyományvilágával. Mint Miklós Péter fogalmazott: 

– Az áldozatokra való emlékezés mellett a célunk az volt, hogy ne csak az izraelita felekezet veszteségeit, hanem a zsidóság által teremtett értékeket is tudatosítsuk. Ezzel érzékeltetve, hogy a zsidók évszázadokon át szerves és elválaszthatatlan részei voltak a magyar társadalomnak. 

Ennek jegyében a Németh László Általános Iskola és Gimnázium diákjai interaktív órán vettek részt, amelyen a Martin Buber filozófus által gyűjtött kelet-európai zsidó bölcsességi irodalom egy-egy rövid gyöngyszemét dolgozták fel. A tanulók öt-hat fős csoportokat alakítottak és közösen, projektmunka keretében értelmezték és elemezték az egyes történeteket, amelyeken keresztül a zsidó vallás, mindennapi élet és mentalitás világába pillanthattak be. A játékos tanulási folyamat eredményeként rövid rögtönzött színjáték, képregény, plakát és blogbejegyzés jött létre. 

A Délmagyar.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Tornyaimúzeum.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek