Fokozott védelmet kapnak a zsidó közösségek Franciaországban

2022. Május 11. / 10:15


Fokozott védelmet kapnak a zsidó közösségek Franciaországban

Az Iszlám Állam terrorszervezet nyílt fenyegetése miatt Gérald Darmanin francia belügyminiszter elrendelte a zsidó közösségek által látogatott vallási, oktatási és kulturális helyek fokozottabb védelmét. Európában Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, tagjait 600 ezerre becsülik.

Az Iszlám Állam terrorszervezet április 17-én a Telegramon fenyegetett azzal, hogy megbosszulja az előző vezetője, a februárban az amerikai különleges erők által Szíriában megölt Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi halálát, és azt kérte a híveitől, hogy az ukrajnai háborút kihasználva hajtsanak végre újból merényleteket Európában. 

Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint „az üzenetben a terrorszervezet elsősorban a zsidó közösséget veszi célba". A tárcavezető ezért azt kérte a prefektusoktól, valamint a rendőrség és a csendőrség vezetőitől, hogy „fokozzák az elővigyázatosságot, és szervezzék meg a franciaországi zsidó közösség érdekeltségeinek fokozott védelmét", mindenekelőtt a vallási és kulturális helyeknél, valamint az oktatási intézményeknél. Európában Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, tagjait 600 ezerre becsülik.

Az elmúlt tíz év franciaországi iszlamista merénylet-sorozatának első áldozatai zsidók voltak: az algériai-francia kettős állampolgárságú Mohamed Merah 2012. március 11-én, illetve 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse, illetve Montauban városokban, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyermeket, valamint egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i Ohr Torah zsidó iskola és óvoda előtt. A magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának mondó iszlamista március 21-én a kézre kerítésére küldött kommandósok elől  elbarikádozta magát a lakásában, és másnap tűzharcban életét vesztette.

(MTI)

(Címlapkép: a dél-franciaországi Cavaillon város zsinagógája, amelyet a legrégibb francia zsinagógának tartanak. A templom a XIV. században épült, a XVIII. században alakították át, így nyerte el mai belső formáját.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Izrael elnöke gratulált Novák Katalinnak

Kommentek