Félig lebontott műemlékekből luxushotel a zsinagóga mellé

2021. Szeptember 26. / 14:03


Félig lebontott műemlékekből luxushotel a zsinagóga mellé

A budapesti Síp utca a és Dohány utca között, azaz a Mazsihisz-székház és a Dohány utcai zsinagóga komplexum közvetlen közelében rövidesen egy négy pinceszintet rejtő, 291 szobás luxusszálloda és egy wellness-központ épül – értesült a 24.hu. A portál azt írja: a beruházás idén júniusban kapta meg a jogerős építési engedélyt.


A jelenleg rendelkezésre álló látványtervek, az alaprajz, illetve a kormányhivatal által kiadott dokumentum szerint a munkálatok során igyekeznek majd a legtöbbet kihozni a rendelkezésre álló lehetőségekből, így a mostanra életveszélyessé vált épületek rövidesen első látásra korrektnek látszó felújítást kapnak, a környéken élők számára ez azonban nem jelent túl sok pozitívumot, hiszen cserébe meg kell majd küzdeniük a megnövekedett autó- és gyalogosforgalommal, illetve a zsinagóga udvara felől jövőre talán már jól látszó kortárs épületek látványával is – olvasható a 24.hu portálon megjelent, a szóban forgó területen lévő ingatlanok történetét is bemutató cikkben.

síp.jpgA Síp utca felőli rész, ahol a hotel bejárata lesz. Fotó: Palágyi Barbara/24.hu

A tervek némi átrajzolás, illetve funkcióváltás után 2021. június 7-én jogerős építési engedélyt kaptak, így jelenleg úgy tűnik, hogy a területen rövidesen egy négy földalatti szinttel rendelkező, 291 szobás luxushotel épül, a falak közti könnyű mozgást pedig tizenkét személy-, illetve teherlift segíti majd. 

A munkálatok során a terület Dohány utca felé mutatott képe változatlan marad – a kormányhivatal vonatkozó határozatában foglaltak szerint a Tordai és Társai Kft. ugyanis teljesen helyreállítja a kritikus állapotban lévő, mostanra több helyen már leszakadt födémmel rendelkező épületet: a Kádár-korban született tetőszerkezetet újra cserélik, megmentik a megmaradt vaskorlátokat, az utcai és udvari homlokzatok, illetve a földszinti üzletportálok pedig az eredetivel megegyező fakeretes nyílászárókat kapnak.

Az írás szerint a leendő hotelbe érkezők nem a forgalmat többé-kevésbé kezelni tudó Dohány utcán, hanem a most járdán parkoló autókkal teli, szűk Síp utcán érhetik majd el a mélygarázst, ami tovább nehezítheti a lakók mindennapjait. Minderre az érkező buszok is rátesznek majd egy lapáttal, hiszen a projekt miatt nem csak a zsinagóga előtti buszparkolót tervezik meghosszabbítani, de a Síp utcában is két új megállóhelyet alakítanak ki.

Mint írják, a négy- vagy ötcsillagos hotel építési munkálatai 2023 második felére érnek majd véget, azok azonban egyelőre még nem kezdődtek meg.

A teljes cikk IDE KATTINTVA elérhető.

(Címlapkép: a tervezett beruházás Dohány utcai látványterve. Forrás: ÉTDR/via 24.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek