ENSZ-határozat született a holokauszttagadás ellen

2022. Január 21. / 11:37


ENSZ-határozat született a holokauszttagadás ellen

Határozatban erősítette meg elkötelezettségét a holokauszt tagadása és a holokauszt történetének eltorzítása ellen az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) közgyűlése– írja a Szombat a Jerusalem Post cikkére hivatkozva. 1948 óta ez a második állásfoglalás, amelyet ebben a témában – Izrael kezdeményezésére – elfogadott az ENSZ legfőbb döntéshozó testülete. 


Az állásfoglalás az ENSZ Alapokmányának újbóli megerősítésével kezdődik, és hivatkozik a második világháború befejezésének 75. és a Wannsee-i Konferencia 80. évfordulójára, miközben „mély aggodalmának ad hangot amiatt, hogy számos erőszakos cselekedet büntetlen marad". „A holokauszt, amelynek következtében 6 millió zsidót – a zsidó nép egyharmadát – gyilkolták meg, köztük 1,5 millió gyermeket, emellett több millió más nemzetiségű, kisebbségbeli személyt öltek meg, örök figyelmeztetés minden ember számára, hová vezet a gyűlölet, a fanatizmus, a rasszizmus és az előítélet” – erősíti meg az állásfoglalás.

un.png

A holokauszt tagadása a határozat szerint „olyan beszéd vagy propaganda, amely tagadja a történelmi valóságot, a zsidók – a második világháború alatt a nácik és bűntársaik által elkövetett – kiirtásának tényét vagy mértékét”. Ide tartozik minden olyan állítás, amely szerint a holokauszt nem történt meg, amely tagadja a pusztítás fő mechanizmusainak (gázkamrák, tömeges agyonlövés, éheztetés és kínzás) alkalmazását. Ide tartozik mindezek nyilvános tagadása vagy kétségbe vonása, ideértve a népirtás szándékosságát is – folytatja az állásfoglalás.

A Szombat teljes cikke ITT olvasható.

(Fotók: ENSZ/UN – Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek