Aranyéremből kiugró delfint és úszót ábrázol Hajós Alfréd jövőre megszülető margitszigeti emléke

2022. Május 09. / 15:39


Aranyéremből kiugró delfint és úszót ábrázol Hajós Alfréd jövőre megszülető margitszigeti emléke

A munkát jövőre avatják fel az olimpikon nevét viselő Nemzeti Sportuszoda előtt. A koronavírus-járvány által uralt 2020-as év utolsó napjaiban a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. közös köztéri emlékszobor-pályázattal állt elő, aminek célja a kiírás szerint az első újkori olimpián két aranyérmet szerző úszóra, Hajós Alfrédra (1878-1955) való méltó emlék létrehozása.

Egész életműve, sportolói, sportvezetői, újságírói, építészi és közéleti tevékenysége példaértékűen testesíti meg az ókori olimpiai eszményt, a test és lélek harmóniájának fontosságát, amelyet az újkori játékok hitvallásuknak tekintettek. Ezt a gondolatot, mint követendő mintát szükséges kifejeznie a Hajós Alfréd emlékét megőrző alkotásnak. A felállításra kerülő műalkotásra vonatkozóan semmilyen formai megkötés nincs – olvasható a kiírásban, ami arról is írt, hogy műalkotás talapzatán vagy a művész által kialakított felületen a kiírás szerint az alábbi feliratnak kell helyet biztosítani:

Hajós Alfréd (1878-1955) Az újkori olimpiai játékok első magyar bajnoka, úszó, labdarúgó játékvezető, szövetségi kapitány. Építész, a Nemzeti Sportuszoda tervezője. A szobrot állíttatta a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Maccabi VAC Sportegyesület.

hajós-alfréd-cikkbe.jpg

A pályázat legfeljebb bruttó ötmillió forintos alkotói tiszteletdíjjal, illetve bruttó 30 milliós keretösszeggel számolt, a munkák dokumentációját pedig 2021. március 28-ig lehetett leadni.

A húsz terv közül a zsűri végül ötöt választott ki, így ezeket 1:5, vagy 1:10 léptékű maketten, augusztus végéig kellett eljuttatni a kiíróhoz.

A zsűri tagjai
Wehner Tibor művészettörténész
Szabó Tamás szobrászművész
Lakatos Pál Sándor szobrászművész
Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke
Fegyverneky Sándor építész, korábbi országos főépítész

A beküldött munkák közül végül november 30-án hirdették ki a győztest – olvasható a MANK honlapján, ami a győztesről is beszámol: eszerint 2023-ban Nagy Attila (1966) hódmezővásárhelyi szobrászművész A magyar delfin aranya jeligéjű munkája válhat valósággá, illetve nyerheti el végső helyét a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda előtt.

A Teljes írás a 24.hu oldalán / IDE KATTINTVA olvasható el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
A hatalom a Szochnut feloszlatását követeli Oroszországban
Kultúra
Zsidó Kulturális Fesztivál Szegeden is
2022. Augusztus 14. / 13:57

Zsidó Kulturális Fesztivál Szegeden is