A világörökség részei lettek a nyugat-európai zsidóság ősi lakhelyei

2021. Július 29. / 15:07


A világörökség részei lettek a nyugat-európai zsidóság ősi lakhelyei

A nyugat-európai zsidóság bölcsőjének tekinthető településeket, a németországi Mainz, Speyer és Worms városát az UNESCO felvette a világörökségi listára. Az itteni közösségeket a középkorban rajnaparti zsidók alapították, Speyer Schpira, Worms Uarmaisa, Mainz pedig Magenza néven volt ismert (Schumstadte, vagy SchUM-közösségek).


„Emlékszünk a szép és a sötét emlékekre is. Ez azt is jelenti, hogy velünk él a zsidó hagyomány, és hogy fel kell lépnünk a gyűlölet ellen” – mondta Maria Boehmer, a német Unesco-bizottság elnöke.

Világörökségi hely lett a mainzi és a wormsi temető és zsinagóga, és a speyeri egykori zsidónegyed, benne a híres fürdővel, a mikvével.

– Politikailag és társadalmilag is fontos jelzés ez – mondta a mainzi polgármester, Stefanie Seiler. – Talán fontosabb, mint az itt lévő emlékek.

A három német város régi zsidó emlékei ugyanis az idők során elkoptak, sokat a középkori pogromok, vagy az újkor náci pusztítása semmisített meg. Mainz, Speyer és Worms, az ún. SchUM-városok lettek Németország első világörökségi listán szereplő részei.

(Euronews)

Címlapkép: Schumstaedte.de

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek