Visszaszámlálás: Izraelben egy hét múlva rajtol a 21. Maccabiah – a zsidó olimpia

2022. Július 05. / 11:35


Visszaszámlálás: Izraelben egy hét múlva rajtol a 21. Maccabiah – a zsidó olimpia

Tokió egy évvel később, tavaly rendezte a 2020-ra tervezett nyári olimpiai játékokat, így a 2021-re XXI. Maccabiah is csúszott egy esztendőt a járvány miatt. A halasztás érthető, hiszen az úgy nevezett zsidó olimpiának, mindig a nyári olimpiai játékokat követő évben ad otthont Izrael, így idén július 12-26. között.

A több mint, tízezer sportoló részvételével zajló Maccabiah nem csak a legnagyobb zsidó rendezvény, de nyári és tél olimpia, illetve az atlétikai világbajnokság után a világ negyedik legnépesebb mezőnyét felvonultató sportesemény is. A Maccabi Vívó és Atlétikai Club (Maccabi VAC), 1906-óta teremt a magyarországi zsidó fiatalok számára rendszeres sportolási lehetőséget különböző sportágakban. Célja, hogy kiemelkedően képviselje Magyarországot a nemzetközi eseményeken, és a magyar zsidó sportolókat összekapcsolja a többi zsidó sportolóval. 

A sportoláson túl a VAC széleskörű közösségi programokat és kulturális, oktatási eseményeket is szervez. A Maccabi VAC tagja a világ zsidó sportszervezeteit irányító Maccabi Világszövetségnek (Maccabi World Union), amely összefogja a különböző országokban működő egyesületeket, melyeknek több mint, félmillió tagja van. Az MWU szervezi a Maccabi Játékokat, amelyen idén 102 fővel, 13, sportágban vesz részt a magyar küldöttség. A csapat tagjainak negyede junior, míg kb. 16 %-a a masters korosztály versenyein szerepel majd. A delegáció 40 %-a az első Maccabiah-jára készül.

Új sportágként jelenik meg a padel, rögtön magyar résztvevővel. Sőt, jégkorongban a hazaiak, a kanadaiak és az amerikaiak mellett lesz egy közös európai együttes, melyben három magyar hokis is jégre lép majd. Vízilabdázóink természetesen mind az open, mind junior kategóriában rajthoz állnak. Előbbiek 2013-ban a harmadik, öt éve a második helyen zártak. S most bíznak abban, hogy még egy helyet javítsanak… A korábbiakhoz képest szinte kicserélődött a rendre érmeket szállító vívó és karatés csapat. Igaz, utóbbiak között ott lesz Sterck Laura, aki 2017-ben aranyérmet szerzett.

A küldöttség tagjaira még két találkozó vár, a felszerelés átvétele, és az utazás előtti pénteken a szokásos közös Kabbalat Sabbath a Frankel Zsinagógában. /Ha felszerelés, az Alapítvány a Dohány utcai Zsinagógáért 300 ezer forinttal támogatta a baseball sapkákat. Az Alapítvány szintén segítette, a VAC egykori sportolójáról, Keleti Ágnes életéről szóló, Dávid Sándor és Dobor Dezső által készített „Keleti 100” című könyv megjelenését, amelyet a napokban Ezüstgerely díjjal tüntetett ki a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum.

Térjünk vissza a Játékokhoz, a versenyek már július 12-én elkezdődnek, a megnyitót azonban két nappal később, 14-én rendezik Jeruzsálemben. Ahogy megszokhattuk a versenyek mellett számos kísérőprogram várja a résztvevőket, érdeklődőket.

Az eseményről bővebben a www.maccabiah.com honlapon lehet olvasni.

Címapképünkön a 20. Maccabiah ünnepélyes megnyitója látható

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek