Határon túl: Újabb zsinagóga menekülhet meg a pusztulástól Temesváron

2023. Október 19. / 20:25


Határon túl: Újabb zsinagóga menekülhet meg a pusztulástól Temesváron

Újabb zsinagógát mentenének meg a pusztulástól Temesváron, ahol az önkormányzat csütörtökön haszonbérbe vette a gyárvárosi zsinagógát, és elkötelezte magát a felújítása mellett.

A bánsági városban a gyárvárosi lesz a második zsinagóga, melyet az önkormányzat felújít, miután a Várnegyedben lévőt tavaly több mint 40 év után nyitották meg a nagyközönség előtt, és kulturális központként is működik.

A Tion.ro hírportál beszámolója szerint a romos zsinagógát csütörtökön 49 évre vette haszonbérbe az önkormányzat a zsidó hitközségtől, az erre vonatkozó önkormányzati határozatot kedden fogadta el a közgyűlés.

A hitközséggel kötött haszonbérleti szerződésben a polgármesteri hivatal kötelezi magát, hogy felújítja a műemlék épületet. Először a sürgős állagmegőrzési munkálatokat végzik el, majd helyi és uniós forrásokból a restaurálását is elkezdik. A térség egyik legszebb zsinagógájaként számon tartott épületet kulturális és turisztikai célokra hasznosítanák.

Dominic Fritz polgármester csütörtökön a sajtónak úgy fogalmazott: az épület átvételével a temesvári önkormányzat megerősítette a kapcsolatát a zsidó közösséggel, az épület felújításával elismerését fejezi ki az építők iránt, akik a többi etnikummal együtt építették Temesvárt.

Rámutatott: a segítség nem is jöhetne jobbkor, mint most, amikor a zsidó közösségek világszerte támadások áldozatai. Leszögezte: Temesvár szilárdan kiáll a város és a világ, Izrael zsidósága mellett. Mint fogalmazott, a városvezetés felelőssége nem csak a falak, az épület megőrzésére korlátozódik, hanem a közös értékek, a toleráns magatartás megőrzésére és az antiszemitizmus elleni határozott kiállásra is kiterjed a jobb együttélés érdekében.

Hangsúlyozta: a városvezetés a zsidó hitközséggel és más etnikumokkal közösen dolgozza ki a projektet az épület felújítására és hasznosítására.

Silviu Vexler parlamenti képviselő, a romániai zsidó közösségek vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: fő céljuk, hogy az épület a temesváriakat szolgálja. Hangsúlyozta, hogy az épület megmenekülése a reményt jelenti ezekben a vészterhes napokban.

temesvár-gyárvárosi-zsinagóga.jpg

A gyárvárosi zsinagóga 1897 és 1899 között épült Baumhorn Lipót tervei alapján eklektikus stílusban, neomór, gótikus és neoreneszánsz elemekkel. A zsidó közösség megfogyatkozásával lakat került rá, közel 50 éve nem használják.

Szeptemberben ismeretlenek antiszemita feliratokat festettek az épületre, a rendőrség bűnvádi eljárást indított az ügyben.

Temesvár öt zsinagógája közül jelenleg egyet használnak vallási célokra, a tavaly átadott várnegyedi zsinagógát, mely kulturális rendezvényeknek is helyt ad.

A legutóbbi, 2021-es népszámláláson a 250 ezer lakosú Temesváron 111 ember vallotta magát zsidó nemzetiségűnek. (MTI)

(Fotó: Wikimedia Commons, Gratziela Ciortuz)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Vandálok fújták le Anne Frank amszterdami szobrának talapzatát
Zsidó világ
Beköszöntött támuz hónap – hódes tov!