Hordani Szombaton


Hordani szombaton

torvenyek_hsz.jpg

1. Szombaton semmiféle tárgyat nem szabad az utcán vinni. Még négy ölnyi [= 2.40 m.] távolságra sem. De nemcsak vinni nem szabad, hanem valamit dobni vagy odanyújtani - 4 ölnyi távolságra - sem szabad az utcán.
2. Kertben, ha körül van kerítve, szabad a kerítésen belül hordani, oly feltétel mellett, hogy ez a kert nem szélesebb és nem hosszabb, mint 70-70 öl [= 42 m. x 42 m.] Ha azonban nagyobb ennél a méretnél, akkor a körülkerített kertben sem szabad négy ölnyi távolságra hordani.
3. A szobából vagy az udvarból kivinni az utcára egyáltalán nem szabad semmiféle tárgyat, még a legkisebb dolgokat sem, pld. Kulcsot, zsebkendőt, darabka kalácsot stb. Imakönyvet vagy tálitot sem. Nem zsidóval vagy kis gyerekkel szabad szombaton vitetni az utcán vagy az udvarból az utcára. Kilenc éves gyermeknek már nem szabad hordani.
4. Gyereket nem szabad ölben vinni az utcán. Úgyszintén nem szabad gyereket az utcán kocsiban tolni. Másvallású által szabad.
5. Ha étel van az ember szájában ,nem szabad szombaton addig kimenni az utcára amíg le nem nyeli.
6. Ha többen laknak egy udvarban, akkor nem szabad az udvarban hordani, csak ha "Éruv"-ot tettek. Az "Éruv" eljárást kérdezze meg a rabbitól.
7. Az ablakon keresztül nem szabad a szobából valamit az utcára kinyújtani vagy kiadni. Úgyszintén az utcáról nem szabad az ablakon keresztül a szobába adni.

Ruha és ékszerhordás Szombaton

1. Órát nem szabad szombaton férfinak hordani az utcán. Olvasószemüveget szintén nem hordhat az utcán, csak akkor, ha szüksége van rá járás közben is.
2. Kesztyűben nem szabad az utcán járni. Vannak, akik megengedik.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek