Ők az idei Magyarországi Zsidóságért díj kitüntetettjei

2019. December 15. / 17:24


Ők az idei Magyarországi Zsidóságért díj kitüntetettjei

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mai közgyűlésén adták át az idei Magyarországi Zsidóságért díjat hét arra érdemes személynek. Az elismerést  Csendes Tünde, Gyekiczky András, Hábel János, Lednitzky András, Réthelyi Miklós, Szécsi József és Urbán Teréz vehette át a magyarországi zsidóság érdekében végzett, példamutatóan magas színvonalú munkájáért.


A Mazsihisz mai közgyűlésén Heisler András elnök és dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató adta át a Magyarországi Zsidóságért díjat az arra érdemes személyeknek. Az alábbiakban a díjazottak laudációjából idézünk.

dijatadas-1.jpg

Csendes Tünde középiskolai tanár (Győr) – Pályája kezdete óta tart foglalkozásokat a toleranciáról és győri helytörténetről, ez utóbbi keretében foglalkozik a győri zsidóság történetével is. Felismerte, hogy a diákok többsége számára a zsidóság fogalma teljesen ismeretlen, ezért fontosnak tartja, hogy megismertesse diákjaival ezt a sokáig elhallgatott, tabuként kezelt témát. Feladatának tartja a szemléletformálást, az erkölcsi nevelést, a toleráns magatartás, a helyes értékítéletek kialakítását. Óriási szolgálatot tesz a zsidó közösségnek.

Gyekiczki András szociológus, jogász (Budapest) – Pápán született, ott élt közel húsz évig, és  2012-ben a közelmúltban elhunyt Rajk Lászlóval közösen készített kiállítást a pápai zsinagógában „Elfeledett szomszédaink” címmel, amely 45 hajdani pápai zsidó család történetét mutatja be. Roppant szorgalommal végzett kutatás révén feltárta és összegyűjtötte mindazt, ami az 1944 előtt Pápán élt zsidó családok emlékezetéhez tartozott, tartozik. A Mazsihisz vezetése a kitüntetéssel is köszöni  emlékezetfelszabadító, közösségteremtő munkásságát.

Hábel János helytörténész, pedagógus, tolmács, idegenvezető (Pécs) – Megismerte felkutatta a pécsi, baranyai zsidóság eddig fel nem dolgozott történeteit. Példamutató módon tette közkinccsé a megismert anyagokat,  így nem csupán egy szűk szakmai közösség ismerhette meg a zsidó sors örömteli, vagy szomorú részleteit, hanem a széles nyilvánosság is. A Pécsi zsidóság című blogját több százan követték szerte a nagyvilágban, voltak olyanok, akik az ő írásain keresztül szembesültek részletesebben a magyarországi zsidó történelemmel.

Lednitzky András volt hitközségi elnök (Szeged) – A Szegedi Zsidó Hitközség közelmúltban leköszönt elnöke annyi mindennel foglalkozott, olyan sok mindenkinek segített, hogy ez az elismerés, amit ma átadtak neki, igazából életműdíjnak tekinthető. Szegeden 23 éven keresztül volt elnök, továbbá több cikluson keresztül tagja, alelnöke volt a Mazsihisz vezetésének. Izrael tiszteletbeli konzuljaként évek óta segíti izraeli hittestvéreinket Szegeden és öregbíti közösségünk hírnevét itthon és külföldön is. Múlhatatlan érdeme a szegedi zsinagóga felújítása, ami nélküle nem valósult volna meg.

Réthelyi Miklós volt miniszter, anatómus, tudós, polihisztor (Budapest) – Az Unesco Magyar Nemzeti Bizottsága elnökeként alapította meg a párbeszéd és az  együttműködést fontosságát hangsúlyozó tihanyi vallásközi konferenciát, amelyet idén rendezték meg ötödik alkalommal. A 2014-ben megalakult Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány elnökeként támogatást nyújt a fiataloknak, hiszen évtizedekkel ezelőtt elkötelezte magát a tehetségek önzetlen segítésére.

Szécsi József vallásfilozófus (Budapest) – A Keresztény-Zsidó Társaság főtitkáraként azt vallja, hogy egy párbeszédben a résztvevők csak együtt, mindenkit meghallgatva képesek megszólaltani a mindannyiunkon túlnövő igazságot. A beszélgetésben, amelyet ő moderál hosszú-hosszú ideje, részt vesz katolikus és protestáns, neológ és ortodox, chabad hászid és reformzsidó egyaránt és egyformán.

Urbán Teréz középiskolai tanár (Nyíregyháza) – a Nyíregyházi Városvédő Egyesület aktív tagjaként hosszú évek óta szoros kapcsolatban áll a helyi hitközségünkkel. Rendszeresen jelennek meg írásai a nyíregyházi zsidóság történetéről, a helyi és a megyei zsidóság múltjáról a Sófár című lapban, ahol nélkülözhetetlen lektori feladatokat is ellát társadalmi munkában. Rendszeres résztvevője hitközségünk vallási, kulturális rendezvényeinek, hívő keresztyénként nagy empátiával viseltetik a tragikus zsidó sorskérdések iránt.

(Címlapképünkön a díjazottak Kunos Péter ügyvezető igazgató társaságában. Balról jobbra: Szécsi József, Lednitzky András, Réthelyi Miklós, Hábel János, Kunos Péter, Urbán Teréz, Gyekiczki András, Csendes Tünde.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: Elhunyt Verebély Iván
2020. Szeptember 23. / 15:20

Gyász: Elhunyt Verebély Iván

Izrael
Idén már nem lesz új választás Izraelben
2020. Augusztus 25. / 12:46

Idén már nem lesz új választás Izraelben

Kommentek