Támuz hónap küszöbén – Hódes Tov!

2021. Június 10. / 10:39


Támuz hónap küszöbén – Hódes Tov!

Hamarosan beköszönt a zsidó naptár szerinti Támuz hónap, amely Niszántól számítva az évben a negyedik, míg Tisritől számolva a tizedik hónap. Rási tanítónk szerint a támuz szó hőséget jelent, s bizony, Izraelben ilyentájt – júniusban és júliusban – a legnagyobb a forróság. Támuz tizenhetedike – amely a zsidóság számára jelentős böjtnap – idén június 27-re esik.


Támuz (תמוז‎‎) hónap küszöbén állunk, amely a zsidó időszámítás szerint a negyedik hónap az évben, Tisritől számítva pedig a tizedik. Asszír nyelven a hónap neve: „domozi" vagy „domozu", amely asszír bálványra utal. Az elnevezést a Babilóniából visszatért zsidók hozták magukkal.

E hónapban jelentős eseményekre kell emlékeznünk:  Támuz hónapban született József ősapa; Mózes ebben a hónapban, Támuz 17-én törte szét a  két kőtáblát és kért bocsánatot az Örökkévalótól népe számára az Aranyborjú vétke miatt;  a Kabbala szerint Támuz hónapban tértek vissza a kémek Mózeshez és mondtak rosszat az országról; ekkor kezdődött el a honfoglalás Joshuá alatt;  Támuz 17-én tragikus események történtek a Szentélyben: bálványt állítottak a Templomban és megszűnt a „korbán tamid”, a mindennapi áldozathozatal. 

A szerencsétlenségekre emlékezvén Támuz 17. napján (idén június 27-én) napkeltétől böjtölünk a csillagok feljöveteléig, és ettől a naptól kezdve három gyászhetet tartunk Áv hó 9-ig (ez idén július 18-én lesz). 

Hódes Tov! Jó hónapot!

(Kép: Intographics/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek