Semjén Zsolt: „Magyarország és Izrael barátsága evidencia”

2022. Június 27. / 16:07


Semjén Zsolt: „Magyarország és Izrael barátsága evidencia”

– Heisler András barátom diplomatikusan és finoman jelezte, hogy ha az ember egy ilyen eseményre eljön, akkor illik ajándékot hozni, úgyhogy én hoztam: szeretném bejelenteni, hogy a kormány anyagilag támogatni fogja a miskolci mikve felújítását – mondta Semjén Zsolt a WJC országos igazgatóinak mai ülésén. De a miniszterelnök-helyettes is kapott ajándékot: dr. Kunos Péter egy díszes tóramutatót adott át Semjén Zsoltnak.

– A magyarság és a zsidóság kapcsolata több mint ezerkétszáz évre, azaz jóval a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza, hiszen az ősmagyarok abban a Kazár Birodalomban éltek, amelynek államvallása a zsidó volt – mondotta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma a Zsidó Világkongresszus (WJC) országos ügyvezető igazgatóinak nemzetközi plenáris tanácskozásán. (A rendezvény ma délelőtti programjáról szóló tudósításunkat itt olvashatják.)

20220627_135427.jpg

A politikus méltatta a zsidóság emancipálásáról szóló 1867-es törvényt, majd hozzátette: a zsidók magyarországi szerepvállalása a kultúrában és a gazdaságban meghatározó volt, és a magyar zsidóság csodálatos kultúrát hozott létre. A magyarországi zsidóság életét a nácizmus derékba törte, amit súlyosbított a dicstelen kommunista időszak is – mondta Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes elismeréssel szólt az egyházak, s azon belül a zsidóság által fenntartott oktatási intézmények szakmai színvonaláról, s emlékeztetett arra: az első Orbán-kormány regnálása (1998-2002) óta állami garancia van arra, hogy a Mazsihisz érintett intézményeinek fenntartásában az állam is szerepet vállal. Semjén Zsolt a WJC operatív igazgatói számára elmondta azt is, hogy a magyar állampolgárok a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát valamely egyháznak ajánlhatják föl, s az így befolyt összeget az állam a teljes személyi jövedelemadó 1 százalékával pótolja ki minden évben.

A politikus kiemelte, hogy Magyarországon a holokauszt részint a tananyag része, másrészt a kormány az emlékezetére külön emléknapot is kijelölt, továbbá a holokauszt tagadása és relativizálása bűncselekménynek minősül. E példákkal azt támasztotta alá, hogy az Orbán-kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen. 

Semjén Zsolt közölte, hogy Magyarország és Izrael barátsága evidencia, ennek jegyében Magyarország az Európai Unióban rendre megvétózza az Izraelt elítélni szándékozó nyilatkozatokat. Megerősítette, hogy a kormány továbbra is kiáll amellett, hogy Magyarországon – az EU egyes országaival ellentétben – a kóservágás ne le legyen tiltott, hiszen – mint fogalmazott – a „kóservágás szent és sérthetetlen”.

– Heisler András barátom diplomatikusan és finoman jelezte, hogy ha az ember egy ilyen eseményre eljön, akkor illik ajándékot hozni, úgyhogy én hoztam – mondta Semjén Zsolt, majd bejelentette: a kormány anyagilag támogatni fogja a miskolci zsidó rituális fürdő felújítását. 

A miniszterelnök-helyettes ezután dr. Kunos Pétertől, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatójától vehette át a Szövetség ajándékát, egy díszes jádot, azaz tóramutatót. 

(Címlakép: Semjén Zsolt a rendezvényen, balról Heisler András, jobbról Maram Stern. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek