Online tárlatvezetések Herend zsidó örökségéről és a zsidó identitás önarcképeiről

2021. Március 30. / 11:09


Online tárlatvezetések Herend zsidó örökségéről és a zsidó identitás önarcképeiről

Mi a kapcsolat a zsidó kultúra és a világhírű herendi porcelánmanufaktúra között? Hogyan függ össze a portré, az emberalak-ábrázolás és az önarckép a zsidó identitás vállalásával (vagy elrejtésével) és tragikumával a huszadik században? Ilyen és ehhez hasonló, izgalmas képzőművészeti kérdésekről lesz szó  a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár internetes tárlatvezetésein.


A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár 2018 októbere és 2019 áprilisa  között rendezte meg a Herend zsidó öröksége című időszaki kiállítást. Az intézmény internetes tárlatvezetésén az akkor bemutatott tárgyakon, főként szédertálakon keresztül lesz szó a széderestéről, a pészachról, láthatunk különleges és egyedi szédertálakat a múzeum gyűjteményéből és máshonnan is, valamint megismerhetjük röviden a herendi porcelánmanufaktúra történetét. Herend zsidó örökségében Bánfalvi-Orosz Eszter tárlatvezető kalauzolja az érdeklődőket április elsején, csütörtökön délután 6 órától.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a részvételhez kattintsanak ide.

her.jpg

Jövő héten egy hasonló internetes tárlatvezetésen az érdeklődőket Farkas Zsófia várja, aki annak idején a Síp utca 12. szám alatt nyílt Síp12 Galéria tárlatait állította össze. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kortárs kiállítóhelyeként alapított galériában az intézmény gyűjteményének egy-egy művét mutatták be a kortárs művészethez való lehetséges kapcsolódási pontjaival. Farkas Zsófia előadásán a zsidó identitás és az önarcképek kapcsolatáról lesz szó április 8-án,este 6-tól. Az eseményen az Arc-Kép-Más – Hagyomány, asszimiláció és trauma a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár portréin című tárlat képeit tekinthetjük meg. 

A részvételhez itt kell regisztrálni.

arc.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek