Hogyan kell szépen megöregedni? A tekintélyes vének társadalma – Jó szombatot!

2024. Április 05. / 16:43


Hogyan kell szépen megöregedni? A tekintélyes vének társadalma – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 19 óra 01 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 08 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Smini (Mózes 3. 9:1-11:47.) hetiszakaszt olvassuk Mózes harmadik könyvéből.

 A hetiszakasz elején hívatja Mózes Áront és a fiait, hogy elmondja nekik, mit tegyenek a közelgő nagy ünnepen, a pusztai Szentély felavatásánál, hogyan mutassák be első áldozataikat. Odahívja Izrael véneit is, de nekik nem mond semmit. 

Akkor miért mentek oda?
A tekintély és a bölcsesség tiszteletét tanúsította jelenlétük.

Mózes és Áron testvérek, Áron fiai Mózes unokaöccsei. Ha csak ők beszélnének a Szentély felavatásáról, olyan lenne, mintha Izráel népének vezetése családi kupaktanács volna. A vének a közösség tekintélyes emberei, természetesen nem a szó szigorú értelmében vének, de a tekintély megszerzéséhez teljesítmény kell, a teljesítményhez meg idő. Aki sokat letett az asztalra, már legalábbis érett ember, sokat látott, sok van mögötte. Izrael kvázi-konzultatív vezetősége ők és már a rabbinikus irodalom is megpróbálja megválaszolni a kérdést, miért voltak ott akkor, amikor Mózesnek csak a leendő papság, Áron számára voltak utasításai. Jelenlétük üzenet volt arról, hogy Mózesnek és Áronnak és Istennek nincsenek titkai. Azt is lehetett tudni, hogy ha ők hagyják jóvá akár csak passzívan is a vezetők szándékait, a nép is jóváhagyja majd, hiszen köztiszteletnek örvendenek. Akik képesek másokat orientálni kisebb közösségekben (a kisvárosi pedagógus, a lelkipásztor, a körorvos, körzeti orvos és mások), azokra a demokratikus politikának figyelnie kell és ezen a ponton, Izráel véneinél kapcsolódik össze a jó tekintély a demokráciával.

A köztisztelet demokratikus jelenség, a nép hagyja jóvá, dönti el, kit öveznek köztisztelettel, kinek adnak a szavára. 

Van jó tekintély és tekintély nélkül nem lehet élni, legalábbis működő közösségekben, de a jó tekintély mindig demokratikus, a köztisztelet, még jobb esetben a közszeretet az alapja. Mózes a véneken keresztül jelképesen Izrael népét vonta be a Szentély felavatásának előkészületeibe. Így az, ami történt, átlátható volt, nyílt, számonkérhető, hozzáférhető bárki számára, továbbá megerősítette Izrael közösségének kohézióját, jó a közösségi konszenzus arról, kik fontosak nekünk. Áronnak és fiainak az Örökkévaló által kijelölt feladatuk, szerepük volt, a véneknek pedig tekintélye.

És még ha nem is konkrétan az idős emberekről van itt szó, azt is meg lehet tanulni, hogy az idős embereknek nem a fizikai munkája fontos, mint most Áronnak és a fiainak, hanem a jelenlétük ereje számít, a tanácsaik, a történeteik, amelyek elmélyítik az ünnepet azáltal, hogy a jelent összekötik a múlttal.

Idősnek lenni ugyanolyan fontos, mint fiatalnak, csak nagyon más lehetőségek vannak benne. 

A Tűz az oltáron a hagyomány szerint Niszán havának elsején lobban fel, abban a hónapban, a tavasz és a szabadság havában, amelybe a jövő héten, a következő napokban lépünk be.

Békés ünnepet kívánunk!

Vári György írása

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek