Gyönyörű videón a megújult toponári zsidó temető

2024. Április 12. / 10:22


Gyönyörű videón a megújult toponári zsidó temető

– Az összehangolt erőfeszítések és támogatói segítség eredményeként megújult a toponári zsidó temető. A kivitelezés az ESJF (Európai Zsidó Temetők Védelmére és Megóvására létrejött Alapítvány), valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésének eredménye – tájékoztatta honlapunkat Baranyi Mária, az alapítvány magyarországi képviselője.

Az összehangolt erőfeszítések és támogatói segítség eredményeként megújult toponári zsidó temető évtizedekig elhanyagolt volt, de a március elején befejezett munkálatok során nemcsak új kerítést állítottak fel, hanem  alaposan megtisztították a területet, a sírköveket pedig megerősítették.

Baranyi Mária, az ESJF (Európai Zsidó Temetők Védelmére és Megóvására létrejött Alapítvány) magyarországi képviselője arról tájékoztatott: az itt eltemetett Tovia Katz rabbi családja jelentős részt vállalt a munkálatok költségeiből. A kivitelezés az ESJF és a Mazsihisz együttműködésének eredménye.

Tovia Katz rabbi (1827-1879) nagy tekintélynek örvendett a kortárs tudós társadalomban. Bölcsessége és mély Tóraismerete kivívta az elismerést, tanításaiból pedig számos nagyszerű és tiszteletre méltó mű született. Bár saját gyermeke nem volt, élete során 29 árva gyermeket nevelt fel.

Tovia Katz családja ádár II. hónap 3-án (március 13-án) felkereste a nagy előd sírját a New York-i Beryl Steiner Shlita rabbi vezetésével, hogy méltóképpen megemlékezzenek a rabbi halálának 145. évfordulójáról. Mély hittel imádkoztak, elolvasták a Megila traktátus befejező részét, és káddist mondtak érte. A család tiszteletét fejezte ki a rabbi anyja, Hindl Steiner sírjánál, és megemlékezett az egykori toponári zsidó közösségről is. 

report-1.jpg

A temető felújításának hírére azon a héten a rabbi több mint száz tisztelője utazott el a településrészre, hogy részt vegyen a rabbi járcájtján – mondta Baranyi Mária.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek