Ádár hónap 7-e: Mózes születésének és halálának napja

2021. Február 18. / 09:53


Ádár hónap 7-e: Mózes születésének és halálának napja

Hamarosan beköszönt Ádár hónap hetedike, amely a zsidó hagyomány nevezetes napja: ekkor született és éppen ezen a napon halt meg Mózes próféta. Szokás ilyenkor halat vacsorázni és megemlékezni halottainkról.


A zsidó hagyomány szerint Ádár hónap 7-én (Zájin Ádár) született és halt meg Mózes. A Chevrá Kádisá tagjai e napon böjtölni szoktak annak bocsánatára, ha egy halottal véletlenül nem bántak volna tisztességgel.

moses-sculpture-4226960_1920.jpgFotó: Goran Horvat/Pixabay 

Ez a nap minden évben Tecáve heti szakaszára esik, akár 12 hónapos, akár 13 hónapos az év. Mint Eliezer Slomovits írja, ebben bölcseink egy jelet találtak, ugyanis ez az egyetlen fejezet a Tórában, amiben nincs megemlítve Mózes neve. Mózes kérte az Örökkévalót: „Ha elpusztítja népét, az ő nevét is törölje ki Tórájából". 

Bár a népet nem pusztította el az Örökkévaló, de mivel egy cádik szavának valamilyen formában mindenképpen teljesülnie kell, nincs említve ebben a heti szakaszban Mózes neve.

Ádár hónap hetedikével kapcsolatos szokás ilyenkor halat enni, mivel a héber „dag” (hal) szó betűértéke éppen hetet ad ki. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Pészach
Pészachi időpontok hétvégére
2021. Április 02. / 12:24

Pészachi időpontok hétvégére

Kommentek