A Zoom minjen közelebb hozott engem a zsidósághoz

2021. Március 03. / 20:15


A Zoom minjen közelebb hozott engem a zsidósághoz

Ivy Eisenberg a Tabletmagon megjelent cikkében arról ír, hogy idén mindkét szülője 93 éves korában hunyt el, és ahogy ilyenkor szokás, elhunyt szüleink után káddist mondunk.

Eisenberg rekonstrukcionista közösségbe jár (progresszív, amerikai konzervatív), amelyben a nők is beleszámítanak a minjenbe.

Eddig sosem vett részt rendszeresen a reggeli imákon, de a süve (gyász) hét napja után így tett és ezzel, meglátása és érzése szerint közelebb került a zsidósághoz. Ivy reform zsidó családban nőtt fel. Megtartották az ünnepeket és a zsidó élet eseményeit, zsidó ételeket ettek, de inkább szekulárisok voltak. Titokban azonban arra vágyott, hogy ő is konzervatív irányzathoz tartozó shul-ba járjon, mint a többi gyerek a környékükön.

Férje nem zsidó, de húsz évnyi házasság után betért. Elhatározták, hogy a gyerekeiket is zsidóként nevelik fel, egy reform zsinagógához csatlakoztak Greenwich Village-ben. Aztán a rekonstrukcionista irányzatú Bet Am Shalom (White Plains, New York) zsinagógába mentek át. Olyan közösséget kerestek, amelyben nem csak ledarálják az imát, ahol az emberek két lábbal a földön járnak, liberálisok és közösségi élményt nyújtanak egymásnak. Ebben a zsinagógában már otthonosan érezték magukat: nyolc év után Ivy lett a programfelelős és tanított is, két évig a zsinagóga elnöke volt. Az Istentiszteleteket liberális módon, de komolyan vezették le. A Nagyünnepeken a kertben álltak, sátor alatt, sportcipőben vagy kopott bakancsban, így imádkoztak.

Ivy kezdetben nem sokat értett héberül, aztán a fia elkezdett készülni a bár micvára, és ő maga is csatlakozott egy felnőtt héber tanfolyamhoz. Idővel már nem csak ült a hátsó padban és mormolt maga elé, hanem értette is, mi folyik az Istentiszteleten és kezdte érteni a héber nyelvű Tórát. Úgy látta, a reggeli Zoom imádkozás haladóknak való, ő ennek megfelelően rossz időben állt fel az imádsághoz, késett a lapszámmal, küzdött a héberrel, a fonetikus angollal és az imakönyvben szétszórt kommentárok sokaságával.

Maga a minjen elég vegyes volt: a férfi és női rabbin és a kántoron kívül volt ortodox, konzervatív és egyik irányzathoz sem tartozó ember a köreikben, mindez 2020 áprilisa után, amikor elindultak az online, Zoom-os imák.

Ivy egyre inkább közelebb érezte magát a reggeli imához. Előtte nem volt rá ideje, sietnie kellett a munkába, de a Zoom imák tökéletes egyensúlyt és nem mellesleg meghittséget hoztak neki. A neki megfelelő helyre pakolta a könyveit, asztalra könyökölhetett, a lábát melegítő kényeztette, az ablakot nyitva hagyta, ahogy neki tetszik. A csoportos ima egyszerre lett csoportos és egyéni. Közösségi és otthonos. Ivy végül teljesen ráérzett a reggeli imákra, sőt, lassan dvár Torákat is mondott: idézett az Atyák tanításaiból, beszélt a Tisa Beávról, a Ros Hásáná jelentőségéről és az Elul hónapban mondott 27. zsoltárról. Édesanyja Erev Szukot napján hunyt el, követte szeretett férjét az Olám HaBaa-ba.

Ivy sebezhetőnek érezte magát, ezért még inkább a közössége segítségére volt szüksége. Gyakorló zsidóként egyre jobban megszerette a judaizmust. A magyarázatokból kezdte látni, milyen nagyszerű dolgokra tanít minket a Tóra: küzdelmek a családon belül, az ellenségekkel, angyalokkal és saját magunkkal. Az ő közössége is lehalkítja a Zoom-ot, amikor káddist mondanak. Persze máskor késik a hang, az egész egy kakofónia. De még így is nagyszerű érzés ennyi emberrel közösen imádkozni, ráadásul rendszeresen.

A zsinagóga hamarosan újból megnyit, letelik a tizenegy hónapos gyászidőszak, de a reggeli imák folytatódnak a Zoom-on. Azoknak, akik nem tudnak minden nap személyesen megjelenni, és azoknak, akik ráéreztek a napi imádkozás ízére.

„Lehet, hogy én vagyok az egyetlen, aki nem akarja, hogy véget érjen a karantén? Olyan vagyok, mint az Egyiptomban élő izraelita, aki fél a szabadságtól?”

Egy idő után automatikusan a megfelelő helyre lapozunk, könnyebben követjük az imát. Sokszor nem tudjuk pontosan, miről szól az ima, de mondjuk. Mondjuk, ismételjük, mert hiszünk.

A Tabletmag írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek