Új botlatókő és polgármesteri bocsánatkérés a IX. kerületben

2021. Április 17. / 21:51


Új botlatókő és polgármesteri bocsánatkérés a IX. kerületben

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület  (Mazsike) a család kezdeményezésére megszervezte, hogy Budapest IX. kerületében botlatókövet kapjon Grósz Simon (1896-1945). A botlatókövek Gunter Demnig német szobrász alkotásai, amelyek a nemzetiszocializmus áldozatainak emlékére kerülnek az utcákra.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tegnap botlatókövet raktak le a budapesti Ráday utca 40. szám előtt a vészkorszakban meggyilkolt Grósz Simon utolsó ismert lakhelye előtt. Az emlékkövet a Mazsike a család kérésére állíttatta, az avatáson jelen volt Grósz Simon unokája is. 

Grósz Simon 1896-ban született Nagykölkeden és 1945. április 1-én, erőltetett menet közben lőtték agyon a nyilasok az ausztriai koncentrációs tábor felé vezető úton. Sírhelye máig ismeretlen. A vészkorszakban rajta kívül két testvérét is meggyilkolták. 

A botlatókövet Baranyi Krisztina polgármester avatta fel, aki ezzel kapcsolatos  Facebook-posztjában azt írta:  „ami történt, azt a magyar állam hivatalosságai követték el a magyar állam polgárai ellen”. Hozzátette: Szabó Dezsőnek sok rossz gondolata volt, egy mondását azonban mai hívei megfontolhatnák: Minden magyar felelős minden magyarért. A polgármester bejegyzése így zárul: „ennek jegyében kérek én ma bocsánatot”. 

Érdekesség, hogy Magyarországon az első botlatókövet ugyancsak a Ráday utcában rakták le. Ez 2007. április 27-én történt az 5. szám előtt, amely Rónai Béla tisztviselő utolsó lakhelye volt. Rónai Béla Sopronbánfalván munkaszolgálatosként vesztette életét 1945-ben. 

(Címlapkép forrása: Baranyi Krisztina/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Tisa BeÁv: Hogyan lépjünk ki a gyűlöletspirálból?
Mazsihisz hírek
Hollandia nagykövetének látogatása a Mazsihisznél
Hírek, lapszemle
Sírokat rongáltak meg egy romániai zsidó temetőben

Kommentek