Keresve keresni – a magyar himnusz születésnapjára

2021. Január 22. / 13:24


Keresve keresni – a magyar himnusz születésnapjára

A magyar nemzeti kultúrának a zsidó gyökérzet éppen úgy ősi és tápláló forrása, mint a cigány, a szlovák, a ruszin, a román és még folytathatnánk.  Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját!


„Egy évezred óta lakunk együtt más vallású honfitársainkkal e haza talaján s kérdés, ha ismernek-e bennünket? Ám mi nem a megismeréstől tartunk, hanem a félreismeréstől. Meggyőződésünk és törekvéseink, ambicziónk és sérelmeink nemhogy kerülnék a világosságot, hanem keresve keresik” – írja szerkesztői beköszöntőjében a Bacher Vilmos és Bánóczi József szerkesztésében 1884-ben megjelent Magyar-Zsidó Szemle első száma, és még ma sem lehet e szavakat meghatottság nélkül olvasni. Hiszen a zsidó közösség keresve keresi a lehetőségét, hogy a közös hazában látva lássák őket olyannak, amilyenek: tisztán, világosan, félreértés nélkül. 

Jellemző az is, hogy az idézett szerkesztői üzenet után miről szólt a legelső tanulmány, amely e nagy múltú folyóiratban nyomdafestéket látott. A címe elmond mindent, így hangzott: „A honfoglaló magyarok és a zsidók". 

szemle.png

Ezt a szöveget sem lehet meghatottság nélkül elolvasni, hiszen az ember szinte érzi mögötte azt a küzdelmet, amit a magyar zsidó ember a magyar társadalomba való befogadásért folytatott, bizonygatván azt, ami amúgy bizonyításra sem szorulna: hogy az egységes magyar nemzeti kultúrának a zsidó gyökérzet éppen úgy ősi és tápláló forrása, mint a cigány, a szlovák, a ruszin, a román és még folytathatnánk. 

Kivirágzás és kiszántás!

Ezek már egy másik jelentős magyar zsidó folyóirat, a Múlt és Jövő fogalmai, amelyek tragikusan, s mégis milyen drámai szépséggel fejezik ki a zsidó sorsot! Igen, a magyar zsidó kultúra kivirágzott és bő termést hozott, majd a XX. század őrült poklában javarészt kiszántatott abból a földből, amelyben született és ahová tartozik. 

S mégis! A magyar zsidó kultúra él és keresve keresi az alkalmakat a magyar kultúra gazdagítására és ünneplésére. Emlékezzünk együtt a magyar nemzeti himnusz születésnapjára!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Purim ünnepére Izraelben korlátozásokat vezetnek be
Mazsihisz hírek
Mazsihisz Vezetősége: Egyedül keveset, együtt sokat tehetünk

Kommentek