Gyekiczki András emlékére

2020. Július 14. / 14:16


Gyekiczki András emlékére

Életének 63. évében ma reggel elhunyt Gyekiczki András szociológus, jogász, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Magyar Zsidóságért díja kitüntetettje. Gyekiczki András 1958. június 7-én született a Veszprém megyei Pápán és ott is nőtt fel. 

Vasszorgalommal végzett kutatása feltárta és összegyűjtötte mindazt, ami az 1944 előtt Pápán élt zsidó családok emlékezetéből megmaradt. A kutatási anyagot 2012-ben a romos pápai zsinagógában az „Elfeledett szomszédaink" című nagy sikerű kiállításon mutatta be Rajk László látványterveivel. A vidéki városok közül Magyarországon elsőként a pápa zsidóságát bemutató korszerű kiállítást követte más városok (Sopron, Szombathely) zsidó közösségét bemutató kiállítás is.

Élete utolsó munkája a megújuló Rumbach utcai zsinagóga állandó kiállításának rendezése volt.

GYA-elhunyt.jpg

Ma reggel arra ébredtem, amire tudtam, éreztem, hogy ébredni fogok: András elment. Három napja beszéltünk utoljára, azt terveztük, hogy most csütörtökön megmutatjuk a kollégáknak, barátoknak közös munkánk egyik mérföldkövét. Tudtuk persze, hogy már az is egy csoda, hogy még beszélhetünk, de András képes volt a csodára: nagyon hosszú, embertelenül kemény küzdelmet vívott a betegséggel. Nem adta, nem adhatta fel, mert feladata volt a világban.

Rövidre szabott életének utolsó tíz évét a huszadik században sokszor megtépázott közösségi emlékezet gyógyításának szentelte. 2012-ben Rajk Lászlóval közösen olyan kiállítást mutattak be a pápai zsinagógában, melynek hatása a mai napig eleven.

A kiállítás Gyekiczki András roppant szorgalommal végzett kutatásain alapult, melynek során feltárta és összegyűjtötte mindazt, ami az 1944 előtt Pápán élt zsidó családok emlékezetéhez tartozott és munkásságának köszönhetően már újra hozzátartozik. Nem csak múzeumokban, levéltárakban kutatott, hanem kapcsolatba lépett szinte mindenkivel, aki a Pápán élt zsidó családok tagja, leszármazottja. Andrásnak hála, a világban szétszóródott hajdani pápaiak a kiállítás kapcsán újra kapcsolatba kerültek egymással, a várossal – és sokan a saját elfelejtett, eltemetett történeteikkel is. Unokatestvérek, hajdani iskolatársak, rég nem látott sorstársak találtak újra egymásra. 

A hajdani pápaiak, a „gyekiczki zsidók” újrateremtett közössége azóta is ápolja a már csak családi legendaként őrzött pápai zsidó közösség emlékét. „Elmúltam 70 éves, amikor Gyekiczki érdeklődése nyomán (…) magam is kikecmereghettem az elmúlt évtizedek érzéketlenül közömbös feledésének sűrű homályából. Gyökértelen faként éltem eddig a felfedezés erejű fordulatig, így viszont lett egy családom, és ez András érdeme.”

Az utolsó két évben ezt a folyamatot próbáltuk országos léptékűvé tágítani, a felújított Rumbach állandó kiállításaként megvalósítani. András a halál árnyékában is elképesztő szorgalommal és elhivatottsággal dolgozott, hogy sokszor megtépázott családi, közösségi emlékezeteinknek a múzeumi bemutatás eszközeivel is segíthessen.  

Szívszorító, hogy éppen ma, július 14-én, a szabadság, egyenlőség és testvériség elveinek, saját értékeinek jelképes napján hagyott itt minket.

Nyugodj békében, Andris. 

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója

***

Karácsony Gergely: Gyekiczki András sokat tett a magyar zsidóságért

Gyekiczki András sokat tett a magyar zsidóságért, hatalmas elhivatottsággal és kötelességtudattal dolgozott azért, hogy feltárja mindazt, ami az 1944 előtt Pápán élt zsidó családok emlékezetéből megmaradt – írta Karácsony Gergely főpolgármester a szociológus, jogász keddi halálhírére reagálva.

Karácsony Gergely emlékeztetett arra, hogy a 63 évesen elhunyt Gyekiczki András évekig a főváros szolgálatában állt, Budapestért dolgozott Demszky Gábor főpolgármester mellett.

A városvezető bejegyzésében részvétét fejezte ki Gyekiczki András családjának.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Izraeli bringás remények az idei Tour de France-ra
Kultúra
Nagy slágerutazás a föld körül Zalaegerszegen
Hírek, lapszemle
Az USA antiszemitizmus elleni megbízottja a Közel-Keletre látogat

Kommentek