Egy titkos zsidó színészlegenda: Meryl Streep 71 éves

2020. Június 23. / 12:37


Egy titkos zsidó színészlegenda: Meryl Streep 71 éves

Sokáig azt hitte, szedárd zsidók leszármazottja, de a mostanában divatos génkutatás kiábrándította: nem az. De színésznőként nagyon is zsidó, kultúraformáló zsidó figurák megjelenítője és harcos filoszemita és az egyik legjobb amerikai zsidó rendező, állandó munkatársa távoli unokatestvére. És persze ő Meryl Streep, az sem utolsó dolog. 


Szerb Antal, aki lábjegyzetekbe száműzte irodalomtörténete hőseinek életrajzait, Goethéhez mindössze annyi megjegyzést írt életére vonatkozóan, hogy „ő volt Goethe”. Akár ennyinél is maradhatnánk Meryl Streep esetében is, ő Meryl Streep és ez több, mint elég önmagában is, senki se tudott rajta kívül Meryl Streep lenni az emberiség történetében. 

De Meryl Streep történetesen a zsidó történelemnek is minden túlzás nélkül része, annak ellenére is, hogy legnagyobb szomorúságára származását tekintve nem zsidó, ahogy ez a genetikai vizsgálatokból immár világosan kiderült, egy fél élet illúzióitól fosztva meg a nagy színésznőt tíz évvel ezelőtt. Vigasztalhatta, hogy azért rokona egyik legjobb, állandóan visszatérő munkatársa, Mike Nichols rendező, a Diploma után (tudják, a gonosz Mrs. Robinson elcsavarja a fiatal Dustin Hoffman fejét), a Kramer kontra Kramer és az Angyalok Amerikában rendezője – utóbbi két filmjében ott volt már Merly Streep is. 

A vietnámi háborúról szóló, súlyos filmmel, a Szarvasvadásszal debütált tulajdonképpen és egy, a történelmet megváltoztató TV-sorozattal, amelynek Holocaust volt a címe és lényegében ettől a munkától datálható a szó nemzetközi karrierje – már ebben is zsidókkal szolidáris, az üldözöttek sorsában önként osztozó karaktert játszott. A sorozat Németországban is mérföldkő lett a lelkiismeret-vizsgálat történetében. 

Hasonló figurát játszott a Sophie választásában is, nácikkal harcoló, Auschwitzba hurcolt ellenállót. 

A legfontosabb filmje pedig, Nicholsszal a Kramer kontra Kramer volt a válás, a női önállóság, a bonyolult, modern amerikai társadalom útvesztőinek témakörében Dustin Hoffmannal mint férjjel, Avery Corman, egy zsidó író könyve alapján. Mi lenne nélkülünk Amerikával? 

Aztán jön 1990-ben a Képeslapok a szakadékból, Leia hercegnő, az apai ágon szintén zsidó, a zsidó valláshoz is kötődő Carrie Fisher önéletrajzi könyve alapján, ekkor lesznek barátnők szegény Carrie Fisherrel. 

Ismét Nichols, a távoli unokatesó, Angyalok Amerikában, ebben a Rosenberg-házaspárból Ethelt játszotta és egy temetésen búcsúzó rabbit, igen, még rabbit is játszott. 

Az első szerelemben, 2006-ban végre jiddise máme lehet Uma Thurmannel szemben, aki egyrészt a páciense, akit bátorít, hogy éljen, másrészt beleszeret az ő pici fiacskájába, nota bene, még csak nem is zsidó. Nem könnyű, de Meryl Streepen ez sem fog ki. Walt Disney-n is jól elveri a port, amiért – egyéb felróható hiányosságai mellett – antiszemita volt, mindig, mindenkivel szemben velünk van. Meg különben tényleg nagyon nagy színésznő is. 

Isten éltesse!

Forrás: Forward.com

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek