Domán István főrabbi emlékezete ma is tiszteletet ébreszt

2020. November 20. / 10:11


Domán István főrabbi emlékezete ma is tiszteletet ébreszt

Szerző: Kácsor Zsolt

Amint arról a héten beszámoltunk, egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el dr. Domán István professzor, író és történész, a magyar neológ zsidó közösség megbecsült főrabbija tiszteletére. Az eseményről készült videófelvételünkben többek között özvegyét, Domán Istvánné Katit hallhatjuk, s figyelmükbe ajánljuk Fekete Lászlónak, a Dohány utcai zsinagóga főkántorának gyönyörű előadását is.


Ezen a héten kedden, november 17-én ünnepelte volna  98. születésnapját dr. Domán István főrabbi (1922-2015),  a magyar neológ zsidó közösség kiemelkedő alakja, aki tanárként, íróként és történészként is rangot szerzett magának. Mivel abban a budapesti, Szent István körút 30. szám alatti házban – ahol családjával csaknem harminc évig élt –, a főrabbi emléke ma is tiszteletnek örvend, a születésnapja alkalmából ünnepi rendezvény keretében szerettek volna emléktáblát avatni a tiszteletére. Ám a vírushelyzet ezt sajnos megakadályozta. Így kisebb, családias hangulatú, bensőséges megemlékezés keretében leplezték el Domán István márványtábláját, amelynek elhelyezését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) támogatta.

Az avatáson  Darai Imre, a társasház közös képviselője köszöntötte a megjelenteket, s mint mondta, a tábla leleplezése egy hosszú szervezés utolsó momentuma. Ő maga nem ismerhette személyesen a főrabbit, de a róla szóló elbeszélések alapján szerinte Domán István hitében és tudásában olyan kiváló ember volt, amilyenből kevés akad. Beszédet mondott a főrabbi özvegye, dr. Domán Istvánné Kati is, aki megköszönte Darai Imre munkáját, a Mazsihisz és a BZSH támogatását, valamint a tizenharmadik kerületi önkormányzat segítségét. 

Steiner Tibor, a professzor egyik volt tanítványa a Tanár úr precizitását és magas követelményszintjét emelte ki azzal a kis történettel, miszerint tőle a legelső órán azt kérte, hogy az eléje tett imakönyvből olvassa fel a Sma Jiszraélt – holott ő még csak akkor ismerkedett a héber betűkkel. Igaz, ezt figyelembe véve a főrabbi annyi könnyítést adott, hogy a tanítványára bízta: szefárd vagy askenázi kiejtéssel kíván olvasni... A rendezvényen Fekete László főkántor a hallgatósággal ugyancsak megosztotta személyes benyomásait a főrabbiról, méltatva emberségét és szakmai tudását egyaránt. 

(Címlapkép és videó: Perjéssy Gábor)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek