Schőner Alfréd 75: „A Schőner név Magyarországon fogalommá vált”

2023. Október 25. / 11:39


Schőner Alfréd 75: „A Schőner név Magyarországon fogalommá vált”

A napokban ünnepelte 75. születésnapját dr. Schőner Alfréd főrabbi, professzor emeritus, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) volt rektora, akit külön köszöntött dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija. Köszöntésüket az alábbiakban közöljük, egyúttal kívánjuk Schőner főrabbinak, hogy egészségben tartsa meg az Örökkévaló az emberi kor végső határáig.

sch.jpgDr. Schőner Alfréd (Fotó: Mazsihisz.hu)

Tisztelt Főrabbi Úr!

Hetvenötödik születésnapja alkalmából idézzük a 75. zsoltár szavait:

ואני אגיד לעלם אזמרה

לאלהי יעקב

Ezt mindörökre elbeszélem, Jákob I.tenének himnuszt zengek!

Ön, mint azt mindannyian tudjuk, életét tette fel I.ten dicsőítésére. Mikor tanult és tanított, prédikált és előadott, minden szava és cselekedete az otthonról hozott zsidó értékek és hagyományok továbbélését szolgálta. Szegeden és Budapesten, Magyarországon és Izraelben, a Frankelben és a Dohányban egyaránt kiemelkedőt alkotott. A mai rabbigenerációk többsége az Ön égisze alatt folytatta tanulmányait. S van-e nagyobb dicséret a rabbinak, mint az, hogy növendékei az általa mutatott utat követik, s hogy szavai, tanításai szárba szökkenek, a magyarországi neológiát szolgálják és erősítik?

Könyveiben pedig eljutott szava mindenhová, ahova léptei nem tudták vezérelni.

Tisztelt Főrabbi úr!

A Schőner név Magyarországon fogalommá vált. Mindazok, akiket bár-micvóvá avatott vagy akiket esketett, jó érzéssel gondolnak vissza azokra a percekre, és mind önnönmaguk, mind pedig gyermekeik megmaradtak jó neológ zsidónak, megfogadva mindazt, mit útravalóul nékik adott.

Hosszan sorolhatnánk még, mit is adott a magyarországi neológiának. S hogy mit kapott cserébe? Hisszük, hogy boldog házassága, hogy gyermekei és unokái az Ö.való által Önnek adott jutalom, hogy láthatja gyermekeit és gyermekei gyermekeit, különleges jótétemény a mindenség Urától.

Kívánjuk, hogy az emberi kor legvégső határáig örvendjen szerető családjának, övezze a magyarországi zsidóság elismerése, megbecsülése és szeretete.

             Prof. Dr. Grósz Andor           Dr. Frölich Róbert
             elnök                                        országos főrabbi      

(Címlapkép: BZSH)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek