Mazsihisz: A kóser vágás tilalma súlyosan sérti a vallásszabadságot

2020. December 20. / 17:08


Mazsihisz: A kóser vágás tilalma súlyosan sérti a vallásszabadságot

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) megdöbbenéssel fogadta az Európai Bíróság azon határozatát, amely állatvédelmi szempontokat előbbre sorolt a vallásszabadságnál.

A bírósági döntés ugyanis ellehetetleníti az évezredes zsidó hagyományoknak megfelelő kóser vágást, és – félreértelmezett állatvédelmi okokra hivatkozva – veszélyes precedenst teremt ahhoz, hogy az egész kontinensen veszélybe kerüljön a kóser húskészítmények előállítása. 

A Mazsihisz elfogadhatatlannak tartja a bírósági határozatot és tiltakozik a vallásszabadságot súlyosan sértő döntés ellen az európai nemzetek zsidó hitközségeit képviselő Európai Zsidó Kongresszuson keresztül.

heisler-unio.jpeg

A magyar kormány az Európai Bíróság döntése kapcsán megerősítette, hogy a kóser vágás ügyét a vallásszabadság részének tekinti. A magyar kormány évek óta következetesen képviselt hozzáállása megnyugtató a Mazsihisz számára. Nemzetközi fórumokon a Mazsihisz elnöke és több képviselője korábban már tájékoztatta a zsidóság képviselőit a magyar kormány véleményéről a zsidó vallás alapjait jelentő kóser vágás és cirkumcízió ügyében.

A zsidó szervezetek világszerte példaértékű kiállásként értékelik a magyar kormány vallásszabadság melletti nyilatkozatát. Az ügy kapcsán a Szövetség elismerését fejezi ki Orbán Viktor kormányának.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Schőner Alfréd: Eszter tekercs – Megillát Kaufmann
Izrael
3000 éves textildarabokat találtak Izraelben
Oktatás
Itt az új félév, indul az OR-ZSE Szabadegyetem

Kommentek