Gázai túszok hozzátartozói a Mazsihisz elnökénél

2023. December 15. / 12:37


Gázai túszok hozzátartozói a Mazsihisz elnökénél

– Nagyon jólesik nekünk az a baráti légkör, ahogyan a felmenőink földjén, Magyarországon fogadtak minket, és az is, hogy találkozhattunk a köztársasági elnökkel. Valóban egy nép vagyunk, éljünk akár Izraelben, akár a diaszpórában – mondták azok az izraeli testvéreink, akik a héten tettek látogatást dr. Grósz Andornál, a Mazsihisz elnökénél. A találkozón jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete is. 

Tragikus apropó szolgáltatott alkalmat több izraeli testvérünk fogadására a Mazsihisz székházában: olyan emberek látogattak el dr. Grósz Andor elnökhöz, akiket személyesen érint az a rettenet, amit a terroristák október 7-én elkövettek Dél-Izraelben.

A 38 éves Lishay Lavi két gyermek édesanyja, az egyik 2 éves, a másik 6 hónapos. Október 7-én az óvóhelyükről csalták elő őket a Hamász fegyveresei. Férjét, Omri Mirant a terroristák elrabolták, jelenleg is a terroristák foglya Gázában. Liashay és két gyermeke csodával határos módon el tudott menekülni. Omri anyai ágon magyar származású, jelenleg is magyar-izraeli kettős állampolgár.

Felső sor: Jákov Hadas-Handelsman, Lishay Miran Lavi, Daniel Miran, Osnat Shushan Weis, Raviv  Weiss és a kisérőjük. Alsó sorban: Grósz Andor és Dóra BálintFelső sor: Jákov Hadas-Handelsman, Lishay Miran Lavi, Daniel Miran, Osnat Shushan Weis, Raviv Weiss és a kisérőjük. Alsó sorban: Grósz Andor és Dóra Bálint

A Magyarországra látogatók között van Daniel Miran, aki az október 7-i támadás során elrabolt Omri Miran édesapja. Itt járt az 53 éves Osnat Shushan Weiss és a 60 éves Raviv Weiss. Osnat unokahúgát, a magyar-izraeli állampolgárságú Nogát és Noga édesanyját is a Hamász terroristái ejtették túszul, ők fogolycsere keretében már hazatérhettek. Osnat és Raviv tetvére, Ilan Weiss azonban, aki az említett Noga édesapja, még jelenleg is a Hamász fogságában van.

A találkozón a Mazsihisz elnöke elmondta: ahogyan a világban mindenhol, a magyar zsidó közösséget is sokkolta az október 7-i brutális, visszataszító támadás, amit az egész zsidó nép ellen követtek el.

– Izraeli testvéreinkkel egy nagy család vagyunk. A belső nézeteltéréseinket félretettük, és mindegyik magyarországi zsidó közösség egységesen áll ki Izrael mellett, együtt veszünk részt a megemlékezéseken – jelentette ki dr. Grósz Andor.

Az elnök közölte: „izraeli testvéreink mindenben számíthatnak ránk, mindent megteszünk, hogy segítsünk”. Fölsorolta a szolidaritási megemlékezéseket és rendezvényeket, s elmondta azt is, hogy a Mazsihisz gyűjtést indított a Beeri Kibucnak. „Fontosnak tartjuk, hogy a támogatás közvetlenül az érintett családokhoz jusson el” – szögezte le.

Az izraeli vendégek is megerősítették, hogy Izraelben is egység uralkodik, a társadalmi és politikai törésvonalaknak most nincs jelentősége. Elmondták, mennyire jólesett nekik az a baráti légkör, ahogyan Magyarországon fogadták őket, és az is, hogy fogadta őket a köztársasági elnök. „Egy nép vagyunk, éljünk akár Izraelben, akár a diaszpórában”, mondták az izraeliek, akik fontosnak tartották közölni azt is, hogy mennyire jó érzés látni azokat a helyeket, ahonnan az őseik származnak. A hanuka kapcsán megjegyezték: a fény ünnepe most sötét időszakban köszöntött be, de a hanuka a csoda ünnepe is, ezért bizonyosak abban, hogy a zsidó nép sokkal egységesebben, megerősödve kerül ki ebből a háborúból. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek