Dr. Grósz Andor: Békét, nyugalmat, szeretetet, megértést szeretnék

2023. Május 14. / 00:00


Dr. Grósz Andor: Békét, nyugalmat, szeretetet, megértést szeretnék

– A jelöltállítás idején dr. Nógrádi Péterrel korábban abban egyeztünk meg, hogy nem ellenségként, nem ellenfélként, hanem versenytársként tekintünk egymásra. A Mazsihisz elnökeként is békét, nyugalmat, szeretetet és megértést szeretnék – mondta megválasztott elnökként dr. Grósz Andor, akit ma dr. Nógrádi Péter ügyvéd ellenében nagy többséggel választottak meg a Szövetség új elnökévé. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mai tisztújító közgyűlése dr. Frölich Róbert országos főrabbi nyitóimájával kezdődött, majd a küldöttek az új elnökről, alelnökökről, vezetőségi tagokról, végül a számvevő és választási bizottság tagjairól döntöttek.

Jelölti beszédében dr. Grósz Andor orvos-dandártábornok három dolgot hangsúlyozott: 33 éve tölti be a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöki posztját; a Magyar Honvédség egészségügyi főnökeként kieszközölte, hogy a holokauszttúlélők és a másodgenerációsok a honvédkórház legmagasabb szintű ellátásban részesülnek; hét éve elnöke a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának. 

Mint mondta, orvos-tábornokként, professzorként rendelkezik intézményvezetői, menedzser szemléletű tapasztalattal, és a Mazsihiszen belül is ismerik, hiszen 12 éven át volt vezetőségi tag. Hangsúlyozta: ha a küldöttek őt választják meg a Mazsihisz élére, akkor elsőrendű céljai közé tartozik majd a vallási szemlélet, a zsidó felekezeti jelleg megerősítése, a magyarországi vallásos zsidó közösség felé fordulás, és árokásások helyett a közösségi célokat állítja középpontba. 

A más zsidó közösségek kapcsán azt mondta: nem kérdés, hogy szükség van a zsidó felekezetek közötti párbeszédre. Szerine a szervezetnek nem szabad politizálnia, és nem öncélú lájkvadászattal kell foglalkoznia, hanem a hitéletet erősítenie szolgáltató egyházként. A szolgáltatásokra meg is kell teremteni az igényt, és ez  csak rajtunk múlik – mondotta. 

Dr. Nógrádi Péter beszédében kitért izraeli tapasztalataira, héber és angol nyelvtudására, a különböző izraeli intézményeknek, szervezeteknek végzett ügyvédi munkájára, majd ő is három dologban fogalmazta meg alapvető elveit. 

Elsőként össze kell hozni a zsidó közösségeket, az ellenségeskedést meg kell szüntetni; ügyvédként szerzett közvetítői tapasztalatával segíthet a világi vezetés és a rabbikar közötti konfliktusok kezelésében, igaz, ő maga a világi vezetés helyett (mivel felekezetről van szó) a közösségi vezetés kifejezést preferálja; s harmadrészt kiemelte a rend fontosságát, azt, hogy a Mazsihiszben rendben menjenek a dolgok és együttműködjenek a vezetők. Hangsúlyozta a hitélet, a vallásgyakorlás megerősítésének fontosságát és más zsidó szervezetekkel való együttműködést a Mazsihisz önállóságának megtartása mellett. 

Amíg a küldöttek a két elnökjelöltről szavaztak, a közgyűlés megvitatta a Nagykállói Zsidó Hitközség befogadásának kérdését a Mazsihisz ernyőszervezetébe. A nagykállói Blajer Gábor elöljáróban kifejtette, hogy a településen minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy működjön a zsidó vallásgyakorlás, azt pedig az édesanyjának annak halálos ágyán fogadta meg, hogy létre fogja hozni a Nagykállói Zsidó Hitközséget. Hozzátette: nem a Mazsihisz anyagi támogatásának megszerzése fontos neki,  hanem a nagykállói zsidó hitélet fejlesztése. 

A napirend kapcsán dr. Frölich Róbert azt mondta: nincsenek teljes bizonyító erejű dokumentumok arra, hogy Nagykállóban megvan a háláchá által előírt tíz zsidó férfi, mire Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke azzal riposztolt: esélyt kellene adni Nagykállónak, hiszen vannak olyan vidéki hitközségek, ahol évek óta sajnos nincs meg a minjen. Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke is hozzászólt, aki azt mondta: támogatja a nagykállóiak kezdeményezését, de mindennek megvan a maga ideje. 

Mivel a napirendi javaslat megszavazása kétharmadot igényelt, a közgyűlés nem vette fel a Mazsihiszbe a nagykállói közösséget, ugyanis 70-en szavaztak mellette, viszont 29-en tartózkodtak. 

Időközben a szavazatszámlálók megszámolták az elnökjelölti voksokat, az eredmény: 107 küldött vette fel a szavazólapját, 106-an szavaztak, ebből 105 szavazat volt érvényes. Dr. Nógrádi Péter 35, míg versenytársa, dr. Grósz Andor 70 voksot kapott.

Első, immár megválasztott elnökként dr. Grósz Andor közölte: mindent meg fog tenni azért, hogy a nagykállói közösség a Mazsihisz teljes jogú tagja legyen. Majd hozzátette: békét, nyugalmat, szeretetet és megértést szeretnék. Majd megköszönte a Mazsihisz eddigi elnökeinek, azaz Feldmájer Péternek, Tordai Péternek és Heisler Andrásnak a munkáját. Heisler András egyébként nem távozik a zsidó közéletből, hiszen küldöttként rész vesz majd a Mazsihisz közgyűlésének munkájában. 

A közgyűlés ezután dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatójának szóbeli kiegészítésével elfogadta a Szövetség tavalyi költségvetésének zárszámadását. 

A tisztújítás soron következő lépése az alelnökök megválasztása volt, amely első körben Mester Tamás BZSH-elnök győzelmét hozta, így Mester a következő négy évben a Mazsihisz alelnökeként is dolgozik. 

A második fordulóban dr. Nógrádi Péterre és Horovitz Tamásra, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökére lehetett szavazni, de a voksolás eredménye szavazategyenlőség lett: mind a ketten 51-51 szavazatot kaptak. Elhangzott egy javaslat arra vonatkozóan, hogy a közgyűlés módosítsa a Szövetség Alapszabályát úgy, hogy ezentúl ne kettő, hanem három alelnöke legyen a Mazsihisznek, de ez a javaslat nem került napirendre, mert hárman ellene voksoltak. A Mazsihisz másik alelnökét tehát egy későbbi időpontban választják meg. 

A Vezetőségbe első körben bekerült Deutsch Miklós, Fináli Péter, Goldman Tamás és Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna, második köreben pedig Büchler András, dr. Hersch Tamás, dr. Nógrádi Péter, Szerb Gábor, dr. Várnai György. 
mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek