A Mazsihisz a tervezettnél jobb eredménnyel zárta a tavalyi évet

2022. Május 22. / 13:33


A Mazsihisz a tervezettnél jobb eredménnyel zárta a tavalyi évet

– A Mazsihisz stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott, sőt, a tervekhez képest lényegesen jobb eredménnyel zárta a 2021-es évet – mondta dr. Kunos Péter ügyvezető a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mai közgyűlésén. A küldöttek a Szövetség 2021-es költségvetésének zárszámadását elfogadták, az első napirendi pont azonban – vagyis az elnöki tájékoztató – Heisler András betegsége miatt elmaradt. A nyitó- és záróimát Markovics Zsolt miskolci főrabbi mondta.

– A zsidó vallásban az egymás iránt érzett felelősség, s kiemelten a bizalom rendkívül fontos. Felelősség, hogy nem megyek betegen közétek. Felelősség, hogy ott vagytok a közgyűlésen, mert tudjátok, hogy a Mazsihisz demokratikus működésének legfőbb döntési testületéről van szó és a rendszernek működnie kell – hangzott el abban a levélben, amelyet Heisler András intézett a küldöttekhez, s amelyet Goldmann Tamás, a Mazsihisz alelnöke olvasott fel. 

20220522_102533.jpgGoldmann Tamás alelnök vezette a közgyűlést, Heisler András online követte a munkát

A Mazsihisz elnöke azért nem volt jelen személyesen, mert a mai koronavírus-tesztje pozitív lett, így online követte a mai közgyűlést. Levelében az említett bizalom kapcsán Heisler András úgy fogalmazott: 

– Ha egy vallásos ember eljön hozzád vendégségbe és valamely ételről megkérdezi, kóser-e, akkor te őszintén válaszolsz, s a vendéged megbízik a válaszodban. Megbízik benned. A zsidó közösségekben ezért a bizalomnak kiemelt a jelentősége. Ezért is vagyok különösen büszke arra, hogy a Mazsihisz közgyűlésének kétharmados bizalmát három választáson sikerült elnyernem. Ez sokat jelent számomra. Decemberben lesz talán az utolsó olyan közgyűlésünk, ahol elnökként én fogom levezetni a képviselő-testületi ülést. Így aztán még jobban fáj, hogy ma nem lehetek veletek.

20220522_105030.jpgDr. Kunos Péter szóbeli kiegészítése a zárszámadáshoz

A közgyűlésen dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója szólt a Szövetség 2021-es költségvetésének zárszámadásáról, amelyet a testületi tagok előzőleg írásban kézhez kaptak. Mint mondta: mind a Mazsihisz Vezetősége, mint a Számvizsgáló Bizottság úgy értékelte a beszámolót, hogy a közösség stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott, sőt, a tervekhez képest lényegesen jobb eredménnyel zárta a 2021-es évet. 

Ennek egyik legfőbb oka az volt, hogy a vártnál jobban alakult a Szövetség saját turisztikai bevétele; a másik ok azoknak az állami támogatásoknak a forrásként való bevonása, amelyekkel a költségvetés tervezésekor még nem lehetett számolni; s volt egy harmadik tényező is: a járvány időszakában számoltak azzal, hogy egyes betervezett programok a vírushelyzet miatt nem valósulnak meg, de végül nagyobb megtakarítás származott ebből, mint előzetesen gondolni lehetett. 

Ez a három elem vezetett oda, hogy a Mazsihisz 2021-es eredménye jobban alakult a tervezettnél – mondta az ügyvezető. Ez tette lehetővé azt is, hogy év végén a dolgozók jutalomban részesülhettek. 

A közösségen belüli szociális problémák enyhítésére tett lépések között dr. Kunos Péter kiemelte a JadbeJad (Kéz a kézben) elnevezésű programot, amelyhez a  forrást a Joint Distribution Committee (JDC) biztosította, a szakmai háttérmunkát pedig a Jáhád Közösségi Szolgálat végezte.  Ennek keretében 696 háztartás, 1600 személy kapott támogatást.

A nagyobb intézmények működését illetően az ügyvezető igazgató első helyen a Mazsihisz Szeretetkórházában történt, nagy volumenű állami támogatásból megvalósult fejlesztést emelte ki, amelyre – mint fogalmazott – mindannyian büszkék lehetünk. Hangsúlyozta, hogy a beruházás átadásán a kormány miniszteri szinten képviseltette magát. Méltatta az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, valamint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkáját is, ami pedig a tavaly átadott Rumbach utcai zsinagógát illeti: a létesítményben rengeteg olyan dolog történt, amelynek alapján a zsinagóga a Mazsihisz ékköve lehet. 

Az ügyvezető a napirendi pont szóbeli kiegészítésekor kitért a vidéki temetők rendbetételére: tavaly az országban 16 településen összesen 782 síremlék helyreállítása történt meg, a munkához a Mazsihiszen kívül  jelentős forrásokat biztosított a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) is. Az idei év gazdálkodásáról elmondta: eddig minden a tervezett számok szerint alakul, a kormányzattól rendben megérkeztek az állami támogatások, járadékok, juttatások.

A küldöttek a zárszámadást elfogadták, a közgyűlés Markovics Zsolt miskolci főrabbi záróimájával fejeződött be. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek