Különleges tárlatokkal tiszteleg André Kertész előtt a Magyar Nemzeti Múzeum

2024. Március 11. / 10:56


Különleges tárlatokkal tiszteleg André Kertész előtt a Magyar Nemzeti Múzeum

Eddig sosem látott képek is szerepelnek azokon a kiállításokon, amelyeken André Kertész (eredeti nevén Kohn Andor) munkássága előtt tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum. A világhírűvé lett fotóművész 130 éve, 1894-ben született Kohn Lipót és Hoffmann Ernesztina gyermekeként Budapesten, és New York-ban hunyt el 1985-ben.

A Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez 2024-ben március 23. és szeptember 22. között. 

A tárlatokon a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatnak és sosem látott képeket mutatnak be 3 helyszínen: Esztergomban a Balassa Múzeumban, Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Robert Capa Központban.

Andre_Kertesz_-_Circus,_Budapest,_19_May_1920_-_Google_Art_Project.jpgAndré Kertesz: Cirkusz, 1920. Forrás: Google Art Project - Cultural Institute

André Kertész 1925-ös párizsi emigrációja után többször is hazatért, több kiállítása is nyílt idehaza, szívesen idézte fel ifjúkori emlékeit, és nem sokkal halála előtt ajándékozott magyarországi fényképeiből Szigetbecsén egy, a nevét viselő Emlékmúzeum is létrejött.

A Nemzeti Múzeum kiállítássorozatának fókuszában ezúttal nem a visszaemlékező művész, hanem a Budapesten 1894. július 2-án született, sokáig még útját kereső fiatalember áll, aki a Teleki téren, majd a Népszínház utcában töltötte gyermekkorát, és sokat időzött szigetbecsei és tiszaszalkai rokonainál is, katonaként pedig bejárhatta az Osztrák-Magyar Monarchia szinte minden szegletét. Szerelmek és szenvedélyek, életveszély, és a hivatalnoklét unalma egyaránt osztályrésze volt. 31 évesen költözött Párizsba, de nem üres tarisznyával érkezett. A sorozat ennek az indulásnak a hátterét fürkészi és először tárja a látogatók elé.

2021-ben „André Kertész fotógyűjteményének” adásvételi szerződése összesen 1163 képről szólt, melynek döntő része 1925 előtt készült: 943 db kontaktkópia, 59 db nagyobb méretű vintázs, 151 db polaroidfotó, 9 személyes kép és egy kollázs.

A vásárlást követően a Nemzeti Múzeumban elvégeztüé a fotográfiák állapotfelmérését. A Történeti Fényképtár muzeológusa, Fisli Éva történész a fényképek nyilvántartásba vételével foglalkozott. Az elmúlt évtizedben többször is kutathatott a franciaországi Kertész-archívumban, és az ott megismert iratanyag segítette a Kertész ifjúkorával kapcsolatos pontatlanságok tisztázásában. Ez utóbbira vállalkozott a most induló kiállítássorozat kurátoraként.

Fisli Éva így fogalmazott az új kiállítással kapcsolatban: „2024-ben érkezett el az idő, hogy a világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából a nagyközönségnek is bemutassuk az analóg fotográfia mesterének sosem látott képeit. Az első két kiállítás korai vintázskópiákat fog bemutatni. Az igen különleges és értékes apró képekből néhány már szerepelt korábban kiállításon, mindeddig azonban nem tárult fel előttünk Kertész korai magyarországi éveinek gazdagsága. Az eredetiben is megcsodálható korai kópiákat kortárs nagyítások és vetítések teszik többféleképpen élvezhetővé. A parányi képekből kibomló történetek pedig a magyar és külföldi közönség számára is újdonságnak számítanak. A kiállításainkban tehát a fiatal André Kertész nyomába szegődünk, amikor először Esztergomban és környékén készített, soha nem látott fotóiból válogatunk”.

Az „André Kertész Esztergomban" című tárlat március 23-ától lesz látható Esztergom legújabb kiállítóterében, a Balassa Múzeumban, a Nemzeti Múzeum tagintézményében június 23-ig.

2024. június 22. és szeptember 22. között pedig világpremier lesz a fotográfiában és Budapesten: „Kertész/ Kópiák” címmel láthatnak az érdeklődők válogatást a fiatal Kertész ritkaságszámba menő képeiből. 

A Nemzeti Múzeum kiállítássorozata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban zárul, ahol 2024. július 2-től az idős Kertész polaroidjait tárják a közönség elé.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A hét műtárgya: Alkalmi imakönyv
2024. Március 08. / 14:39

A hét műtárgya: Alkalmi imakönyv

Megemlékezések
Emlékezés a holokausztra: ismét mi, zsidók vagyunk a célpontok