Irodalom Éjszakája – izraeli irodalom a Margitszigeten

2022. Május 31. / 13:09


Irodalom Éjszakája – izraeli irodalom a Margitszigeten

Idén a Margitszigetre költözik az Irodalom Éjszakája, a június 1-én kezdődő és három napon át tartó fesztiválon 25 ország 25 szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő különleges helyszíneken. A rendezvény során az izraeli irodalommal is találkozhatunk.

A sziget évezredek óta visszatérő metaforája az irodalomnak, és az idén kiválasztott szövegek közül természetesen több szorosan is kapcsolódik hozzá: ilyen például az izraeli David GrossmanCsak játszik velem az élet” című regénye, mellyel az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) várja sok szeretettel az izraeli kultúrát és az irodalmat szerető közönségét 2022. június 2-án, csütörtökön este 7 és 11.00 óra között a Margitszigeti Víztoronynál. A regényből Waskovics Andrea olvas fel. A részvétel ingyenes, mindenkit sok szeretettel várunk!

iki-irodalom-éjszakákája-06-02.png

„David Grossman, Izrael egyik legtehetségesebb kortárs szerzője, ismét tanúbizonyságot tesz a történetmesélés felszabadító erejéről. Új regényében, melyet egy valós történet inspirált, a gyász és gyógyulás folyamatán vezeti keresztül az olvasót. A több rétegű elbeszélés egy lakatlan szigetre visz el bennünket, annak a reményében, hogy a megváltás magjai ott szárba szökkenhetnek majd.” (Vered Glickman, az Izraeli Kulturális Intézet Héber Nyelvi Központ vezetője )

Az Irodalom éjszakája minden évben egy központi téma köré gyűjt lazán kapcsolódó szövegeket, az idei téma a Szigetek. A résztvevő intézetek három szöveget javasolnak, amik szerintük illenek ehhez a témához és reprezentálják kortárs irodalmukat, ezek közül pedig Nagy Gabriella, a Litera főszerkesztője választ ki egyet-egyet.

Az Irodalom Éjszakája részletes programja / IDE KATTINTVA érhető el. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek