Dr. Turcsányi Gabriella: Oltási kisokos

2021. Február 25. / 15:10


Dr. Turcsányi Gabriella: Oltási kisokos

Minden Magyarországon forgalomban lévő oltóanyag hatásos és biztonságos, és bátran alkalmazható. Sőt, alkalmazni is kell, hogy minél hamarabb el tudjuk érni a megfelelő szintű átoltottságot – írja dr. Turcsányi Gabriella a koronavírus elleni védekezésről írott sorozata második részében. 


Előre is elnézést kérek mindenkitől, ez most közel sem lesz könnyű olvasmány, tudományosabb, mint a szokásos, de kérem, ne görgessenek automatikusan tovább.

Azt hiszem, abban lassan mindenki egyet ért, hogy oltatni kell, az izraeli tapasztalatok alapján jelenleg ez az egyetlen módja a járvány megfékezésének. Abban viszont – természetesen – nagy a bizonytalanság, hogy a jelenlévő sokféle oltóanyagból ki melyiket kaphatja meg.

turcsányi.jpgDr. Turcsányi Gabriella

Jelenleg Magyarországon 5 féle oltóanyag rendelkezik engedéllyel, ebből 3 olyan, ami az Európai Unióban is használatos. Oltás csak és kizárólag az állami rendszeren keresztül lehetséges (bármilyen egyéb hirdetés, pletyka és mendemonda valótlan), jelen pillanatban azokat keresik meg, akik már regisztráltak. Aki eddig nem tette meg, természetesen van lehetősége rá most is. A regisztráltakat a háziorvosuk értesíti, annak alapján, ami a neki kiküldött táblázatban szerepel. Pontos listát kapnak arról, hogy kit, mikor, milyen típusú oltóanyaggal lehet beoltani. 

Ez jelentős plusz terhet is ró rájuk a szervezésben, illetve a rendelői oltásban, így annak érdekében, hogy ez gördülékenyen menjen, segítenünk kell a munkájukat abban is, hogy felkészülten fogadjuk a hívást, nem akkor kezdünk el gondolkodni az oltás elfogadásáról. Ehhez az előre gondolkodáshoz szeretnénk egy kis útmutatót adni (és természetesen kérdés esetén krízisvonalainkon várjuk hívásukat továbbra is).

Az alábbi táblázatban (melyet egy szakértőkből álló csoport készített, ezúton is hálásak vagyunk hiánypótló munkájukért) nagyon jól összefoglalják, ki, melyik oltóanyagot kaphatja meg. Én ebből néhány dolgot emelnék csak ki.

kovid.jpgForrás: KOVIDők/Facebook

Nagyon fontos, hogy a hatásosságról szóló adatok az eltelt idővel változnak, és mostani tudásunk szerint jobbak, mint ezt eddig sejtettük.

Lényeges kérdés, ki az, aki egyáltalán nem kaphat oltást: akinél éppen valamilyen lázas betegség zajlik, legyen ennek bármi az oka, sajnos ennek lezajlásáig nem oltható. Az oltás hatóanyagával szembeni túlérzékenység is kizáró tényező, a kórelőzményben lévő egyéb allergia esetében viszont mindenképpen a kezelőorvossal kell egyeztetni. Általában véve, akinek valamilyen régebben fennálló, kezelt betegsége van, érdemes a saját kezelőorvossal megbeszélni, hiszen ő az, aki legjobban ismeri a betegét.

Nagyon fontos kérdés, hogy mi lesz az idősekkel. Jelenlegi tapasztalataink azt mutatják, hogy minden forgalomban lévő oltóanyag biztonsággal alkalmazható bármely életkorban. Jelentős csökkenést a hatékonyságban eddig egyiknél sem tapasztaltak.

Eddigi tapasztalataink értelmében úgy gondolom, minden Magyarországon forgalomban lévő oltóanyag hatásos és biztonságos, és bátran alkalmazható. Sőt, alkalmazni is kell, hogy minél hamarabb el tudjuk érni a megfelelő szintű átoltottságot. Higgyék el, bármelyik oltás jobb, mint az intenzív osztály és a lélegeztetőgép...

(Dr. Turcsányi Gabriella előző írását ide kattintva olvashatják.) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Nemzeti gyásznap Izraelben
2021. Május 02. / 16:31

Nemzeti gyásznap Izraelben

Kommentek