Ilyen antiszemita tendenciával megszűnhet a biztonságosnak hitt zsidó életforma?

2024. Május 06. / 15:39


Ilyen antiszemita tendenciával megszűnhet a biztonságosnak hitt zsidó életforma?

A második világháború óta nem látott ütemben növekszik az antiszemita incidensek száma szerte a világon. Ha ez a tendencia folytatódik, esetleg továbbra is ilyen ütemben romlik, akkor a zsidók eddigi viszonylagos biztonsága és szabadsága sajnos a múlté lesz. Ez a summázata a Tel Aviv Egyetem friss kutatási eredményének, amelyet a Deutsche Welle (DW) ismertetett.

A Tel Aviv Egyetem európai zsidóságot kutató csoportja és  az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League – ADL) tegnap közzétett jelentése szerint a II. világháború óta  nem volt ekkora mértékű az antiszemitizmus a világban, ráadásul az antiszemita incidensek tendenciája meredeken emelkedő képet mutat.

Habár sokan azt feltételezik, hogy a Hamász múlt október 7-i terrortámadása okozta a zsidóellenesség növekedését, a kutatók megállapították: már október hetedike előtt is mérhető volt az antiszemitizmus emelkedése. A múlt év első kilenc hónapjában nőtt az antiszemita incidensek száma 2022-höz képest, azaz a zsidók felé megnyilvánuló gyűlölethullámot nem lehet egyszerűen csak a Hamász támadására adott gázai offenzívával magyarázni.

Németországban 2023 január és szeptember között 1365 antiszemita incidens történt, ez a szám október hetedike és 2023 decembere között 2249 volt. Az Egyesült Államokban 2023 januárja és szeptembere között körülbelül 3500 antiszemita incidenst jelentettek, míg az év utolsó három hónapjában csaknem 4 ezret.

A jelentés készítői hangsúlyozzák: ha ez a helyzet továbbra is fennáll vagy tovább romlik, akkor a zsidó embereknek lehetetlen lesz normális életet élni szerte a világban. Urija Shavit, az egyetem oktatója szerint a gyakorlatban ez sajnos azt fogja jelenteni, hogy meg kell fontolni  a Dávid-csillag viselését, zsinagógák, iskolák, zsidó közösségi intézmények látogatását vagy a héber nyelv nyilvános használatát. 

Forrás: Deutsche Welle

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek