Frankfurtban 60 éve ezen a napon állt bíróság elé 22 egykori auschwitzi SS-őr

2023. December 20. / 12:38


Frankfurtban 60 éve ezen a napon állt bíróság elé 22 egykori auschwitzi SS-őr

1963. december 20-án a frankfurti bíróság előtt megkezdődött az egyik legfontosabb és legdrámaibb tárgyalás a holokauszthoz kapcsolódóan: a frankfurti Auschwitz-per. A 22 letartóztatott embert – akik az SS tagjai voltak az auschwitzi koncentrációs táborban – több millió emberen elkövetett tömeggyilkosságban való bűnrészességgel vádoltak meg. A tárgyaláson 19 országból 319 tanút hallgattak meg.

Az 1963 decemberétől 20 hónapon át tartó frankfurti perben 22 volt SS-tagot állítottak bíróság elé. Egykor mindannyian Auschwitz-Birkenauban teljesítettek szolgálatot. Gyilkosságban való bűnrészességgel vádolták őket. A nürnbergi perekben elítélték már legfelső vezetőiket, a krakkói Auschwitz-perben pedig táborbéli közvetlen feletteseiket. 

A Majna parti Frankfurtban a német bíróság olyan személyek tetteiről mondott ítéletet, akik beosztottként vettek részt az öldöklésben. Sokszor „önként, kéjjel öltek, nem parancsra” – írja a Helsinki Figyelő az 1963. december 20-án kezdődött perről. A portál emlékeztetett rá: az 1965. augusztus 19-ig tartó frankfurti perben 319 tanút hallgattak meg, közülük 183-an voltak a népirtás túlélői. 

Az egykori áldozataikkal szembesített vádlottak többnyire tisztesnek tekintett polgárok voltak, mint például az egykori SS-százados Robert Mulka, a táborparancsnok Rudolf Höß adjutánsa, aki sikeres üzletember lett az NSZK-ban, és Frankfurtban 4 év börtönre ítéltek. A 22 vádlottból ötre szabtak ki életfogytiglani börtönt, ötöt mentettek fel vagy egészségi állapota miatt mentesítettek az eljárás alól, a többiek 4–14 éves szabadságvesztést kaptak.

Sikerült elfognia a hatóságoknak Richard Baert is, aki Rudolf Höß-t követte auschwitzi parancsnokként. Álnéven bujkált és erdészként dolgozott. Letartóztatták, a vizsgálati fogságban szívroham végzett vele.

Húsz év óta 1963 decemberében ekkor történt meg először, hogy a koncentrációs tábor túlélői szemtől szembe álltak fogvatartóikkal, és tanúskodtak ellenük a bíróság előtt. Ez a tárgyalás feltárta a nácik által kidolgozott ,,végső megoldás" rémséges valóságát. A német bírósági perek történetében először fordult elő, hogy a 19 országból érkezett mintegy 320 tanú és a vádlottak vallomását hangszalagra rögzítették – írja a Port.hu szakportál.

Mint a Szombat a Frankfurter Rundschau című újságra hivatkozva ezzel kapcsolatban írta: „Auschwitzban 6500 SS-tag szolgált és vett részt a tömeggyilkosságokban. Közülük mindössze 49-et ítéltek el. Ez a szám demonstrálja leginkább a német igazságszolgáltatás szégyenteljes kudarcát. 1,1 millió embert, köztük egymillió zsidót öltek meg Auschwitzban, miközben a gyilkosoknak és segítőiknek még egy százalékát sem büntették meg” .

A frankfurti Auschwitz-perről 2005-ben készült német dokumentumfilm The Frankfurt Auschwitz Trial  címmel. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek