A Tanácsköztársaságról, a zsidókról és az emlékezetről 5 pontban

2019. November 04. / 15:02


A Tanácsköztársaságról, a zsidókról és az emlékezetről 5 pontban

A vörös terror áldozatainak emlékművével kapcsolatban kirobbant szomorúan ismerős vitához a méltányos, higgadt állásfoglalások reményében fűzünk néhány szót:


1. A vörösterror, a fehérterror, ahogyan semmilyen politikai terror, nem menthető semmivel, az emberi élet szent. Ártatlanokat gyilkolni égbe kiáltó bűn, sőt égbe kiáltó bűn a bűnösök elleni jogon kívüli erőszak is.

2. A bűnöket egymásból levezetni, egymással szembeállítani, ilyen módon relativizálni káros és veszélyes. A fehérterrort nem igazolja a vörös, a vörösterror pedig nem mitikus kezdőpontja minden rossznak a világon, hanem egyike a magyar történelem szörnyű tragédiáinak.

3. Politikai ellenfelek démonizálásának kísérlete azzal, hogy tömeggyilkosok szellemi utódainak bélyegezzük őket,  indulatokat felkorbácsoló, a társadalmat még inkább szétszakító felelőtlenség, amihez egyházi emberként asszisztálni tévedés, bárki bármely oldalról ragadtatja is ilyenre magát.

4. Mélyen hiszünk annak létezésében, aki végtelenül meghalad bennünket a Végtelenben, akinek véges életünkkel elszámolni tartozunk, és nem hisszük, hogy az Őt még meg nem lelő társaink szükségszerűen erkölcstelen emberek lennének, hogy hit nélkül nincsen erkölcs, és a vörösterrort ebből a hitetlenségből lehetne levezetni.

5. Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy az egyházak küldetése nem a pártérdekek által generált kultúrharcok munícióval történő ellátása, nem a pártok, nem a hatalom, hanem az Örökkévaló Isten és közösségeink szolgálata.

Mazsihisz.hu szerkesztőség

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Mondd mit csináltál a koronás időkben?
2020. Június 26. / 09:03

Mondd mit csináltál a koronás időkben?

Mazsihisz hírek
Éljen az elektronikus rabbikar: Köszönjük!

Kommentek