A Mazsihisz elnökének kérdései közössége tagjai felé

2020. Augusztus 12. / 11:43


A Mazsihisz elnökének kérdései közössége tagjai felé

(Mottó viharban esőkabáttal, vagy szavakkal védd magad)

Ellenfeleim szerint autokratikus vezető, diktátor, hazug, munkatársait megfélemlítő, önző, nárcisztikus, kizárólag konfliktusokat teremtő és abból élő rossz ember vagyok. Heisler András, a Mazsihisz elnökének a Facabookon közzétett bejegyzését olvashatják. 

Izgalmas a kísérlet: vajon egy kegyetlen, démonizáló, gyűlöletkeltő kampánnyal, egy hazug blog indításával, zárt ülések anyagainak terjesztésével, belső dokumentumok szivárogtatásával, eszement nyílt levelekkel mennyi idő alatt lehet lerombolni több évtizedes közéleti munkát. El lehet-e felejtetni közösségünk tagjaival a legutóbbi hét esztendő sikereit, semmissé lehet-e tenni a közösség érdekében felvállalt egyéni kockázatvállalás bátorságát, le lehet-e törölni az eredményeket. Elegendő-e egy agresszív kisebbség hangzavara a valóság eltakarásához, s valótlan állítások cunamijával a sokak által hitelesnek tartott munkát mennyi idő alatt lehet hitelteleníteni.

A kísérlet most éppen körülöttem zajlik, engem érint, mégsem rólam, hanem a Mazsihisz demokráciájáról szól. Arról, hogy kell-e, továbbra is fontosnak tartja-e a Mazsihisz közgyűlése az értékeire büszke, független zsidó közösség építését, a kormánnyal kialakított sokszínű partneri együttműködés folytatását, vagy más példák alapján, hajlandó inkább a szervilizmus, a hatalommal való kollaboráció útjára lépni.

A kísérlet arról szól, vajon szerzett-e elegendő immunitást a Mazsihisz a közéleti anomáliákkal szemben, képes-e megőrizni azt a nemzetközi reputációját, amit az elmúlt esztendőkben kiharcolt, s megtartja-e azt a fontos közpolitikai szerepét, ami a zsidó közösség érdekérvényesítéséhez szükséges.

Izgalmas társadalmi kísérlet: próbáljuk ki magunkat, nézzük meg, hol tart a magyarországi zsidóságot legitimen képviselő Szövetségünk ezen az úton. Működik-e a demokráciánk, meg lehet-e félemlíteni a józanul gondolkodó többséget, s képesek vagyunk-e saját érdekeink képviseletére.

Heisler András

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek