Váratlan fordulat Izraelben: a Knesszet „melegbarát" döntése miatt bukhat a koalíció

2020. Július 23. / 11:35


Váratlan fordulat Izraelben: a Knesszet „melegbarát" döntése miatt bukhat a koalíció

Szerző: Kácsor Zsolt

Súlyos koalíciós válságot, sőt, a Netanjahu-Ganc kormány felbomlását okozhatja, hogy a Knesszet tegnap előzetesen elfogadta azt a jogszabályt, amely a pszichológusok számára megtiltja a homoszexuálisokkal végzett konverziós terápia gyakorlását. Első hallásra nem gondolná senki, hogy ez a mellékesnek tűnő kérdés miért vezetne újabb belpolitikai válsághoz, ám az ügy megértéséhez tudni kell: Benjámin Netanjahu számára nagyon is előnyös volna egy új választás, amelynek révén megszabadulhatna attól a Beni Ganctól, akinek a kormányfői posztot odaígérte.


A konverziós terápia keretében a pszichológusok eddig olyan kezeléseket végezhettek homoszexuális pácienseikke, amelytől azt remélték, hogy megváltoztatja a szexuális orientációt. A terápia tehát abból a feltételezésből indul ki, hogy a homoszexualitás betegség, és egy felnőtt embert abból „ki lehet gyógyítani". 

Az izraeli törvényhozás tegnap elfogadta annak a jogszabálynak az előzetes beterjesztését, amely megtiltja ezt a terápiát, sőt, az érintett pszichológusok elveszíthetik praktizálási engedélyüket és börtönbe is kerülhetnek, ha ilyen kezeléseket végeznek.

A javaslatot a másságát nyíltan felvállaló Nitzan Horowitz, a Meretz képviselője terjesztette be. A javaslatot 42 törvényhozó szavazta meg 36 ellenében, igennel szavazott Beni Ganc miniszter s a Kék-Fehér tömörülés, de távol maradt a szavazástól a Netanjahu által vezetett Likud számos képviselője. A Likudból egyedül Amir Ohana, a bevallottan meleg közbiztonsági miniszter szavazott igennel.

A javaslatot ellenző ultraortodox Jahadut HaTóra párt egyik képviselője, Mose Gafni a koalíciós együttműködés megszakítását javasolta, s ugyancsak elítélte a javaslat megszavazását a Jahadut HaTóra egyik minisztere, Jákov Litzman. A Likud egyik minisztere, Dudi Amsalem közölte, hogy a Kék-Fehér tömörülés magatartása a szavazás eredménye szerint veszélybe sodorta a koalíciós együttműködést, és új választás elé állíthatja Izraelt. 

A javaslatot beterjesztő Nitzan Horowitz ugyanakkor történelmi lépésnek nevezte, hogy a törvény előzetesen átment a törvényhozáson.

(Fotó: Knesszet)

Az Ynetnews.com cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek