Kormányinfó: Gázában 15 magyar tartózkodik, mindannyian épségben vannak

2023. Október 26. / 15:49


Kormányinfó: Gázában 15 magyar tartózkodik, mindannyian épségben vannak

– Továbbra is a leghatározottabban elítéljük az Izrael elleni terrortámadást, a magyar kormány pedig elismeri Izrael függetlenségét – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (képünkön) ma a Kormányinfón. Elmondta: eddig 445 magyar állampolgárt hoztak haza Izraelből, 15 magyar továbbra is Gázában tartózkodik. Négy családról van szó, tíz kiskorú gyermekkel, a legkisebb négy hónapos. 

– A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az eszkaláció – emelte ki Gulyás Gergely, hozzátéve: minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni az államok közötti háborút.    

A miniszter szavai szerint Európának kiemelt érdeke, hogy a térségbeli államok megőrizzék a szabadságukat és a biztonságukat. Ezért is kell segíteni például Egyiptomot, hiszen „ha nem így teszünk, akkor százezrek, milliók jöhetnek Európába".    

„Az az elvárásunk, kérésünk, hogy a jelen helyzetben mindenki legyen tekintettel az áldozatokra" – jelentette ki Gulyás Gergely, hozzátéve: Magyarországon világos határvonal van a gyülekezési jog alkotmányos keretek közti gyakorlása és a terrorizmus melletti tüntetések között. Utóbbi nem fér bele, ezért Magyarországon a terrorizmus melletti szimpátiatüntetéseket betiltották – rögzítette a miniszter. 

Úgy folytatta: „látjuk, hogy Nyugat-Európában milyen kezelhetetlen helyzeteket eredményez az illegális migráció".  „Egészen ijesztő, hogy bizonyos városokban ezrek és tízezrek éltetik azokat a terroristákat, akik ártatlan embereket, asszonyokat és gyermeket gyilkoltak meg" – mondta.    

A miniszter közölte, eddig 445 magyar állampolgárt hoztak haza Izraelből.    A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy tegyenek meg mindent a túszok kiszabadítása érdekében. Hozzáfűzte: Magyarország sokat tett a veszélyben élő magyar állampolgárok kiszabadításáért.    

Jelezte ugyanakkor, hogy 15 magyar továbbra is Gázában tartózkodik. Azt mondta, „mindannyian épségben vannak". Megjegyezte: velük folyamatos a kapcsolattartás. Közölte: négy családról van szó, tíz kiskorú gyermekkel. A legfiatalabb gyermek négy hónapos – mondta, hozzáfűzve: a kormány mindent megtesz a kint rekedt magyarok mielőbbi hazatérése érdekében.    

A miniszter beszélt arról is, hogy a közel-keleti konfliktus az európai uniós csúcstalálkozón is napirendi pont lesz.    

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésekre válaszolva azt mondta: Izrael maximálisan számíthat a magyar állam segítségére humanitárius kérdésekben. „A nemzetközi fórumokon Magyarország eddig nagyon sok esetben megakadályozta Izrael elítélését, az uniós tagállamok közül egyedül vétózott meg külpolitikai nyilatkozatokat" – közölte.    

A konfliktus migrációs következményeire vonatkozó kérdésre azt válaszolta: Gázában kétmillió ember él, és – szerény becslés szerint – az ott élők legalább fele elhagyhatja a térséget.    

Gulyás Gergely az Országgyűlésben szerdán elfogadott terrorellenes nyilatkozat kapcsán arról beszélt, a Momentum képviselőit minősíti, hogy nem vettek részt a szavazáson, és ezzel nem tettek eleget törvényben rögzített kötelezettségüknek.

Forrás: MTI. Címlapkép: Gulyás Gergely/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek