Izrael visszavágott az Iszlám Dzsihádnak

2020. Február 24. / 12:47


Izrael visszavágott az Iszlám Dzsihádnak

Hatan meghaltak az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezet szíriai létesítményei ellen hétfőre virradóra végrehajtott izraeli légicsapásokban – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn. Ez volt Izrael válasza arra, hogy tegnap a terroristák huszonegy rakétát lőttek ki a Gázai övezettel szomszédos izraeli területekre.


Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a légierő vadászrepülői Adalia térségében, Szíria fővárosának külterületén csaptak le, ahol az Iszlám Dzsihád jelentős szíriai bázisa található. A szervezet rakétaüzemanyagot gyártott ott, és kiképzést tartottak a Gázai övezetből és Szíriából érkező terroristáknak.

Izrael a Gázai övezetben is támadást intézett számos, az Iszlám Dzsiháddal összefüggésbe hozott célpont ellen hétfőre virradóra. Föld alatti kilövőállásokat, rakéták gyártására használt létesítményeket, kiképzőhelyeket és raktárakat vett célba. Csapást mért egy olyan csoportra is, amely egy gázai iskola mellett volt, és izraeli célpontokra irányzott rakéták kilövésére készült.

Az izraeli hadsereg hivatalos tájékoztatása szerint az izraeli rakéták válaszcsapások voltak az Iszlám Dzsihád vasárnapi akcióira.

A feszültség növekedése miatt az izraeli hadsereg hétfőn több utat lezárt a civilek számára a Gázai övezet szomszédságában, valamint megtiltotta a Gázához közelebb eső izraeli tengerpart látogatását. A hatóságok beszüntették a vonatközlekedést Askelón és Beér-Seva között, és tanítási szünetet rendeltek el Dél-Izraelben hatvanötezer iskolás számára.    

Az angliai székhelyű Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontjának (OSDH) hétfői jelentésére hivatkozó ynet szerint a hétfő hajnali légicsapás során meghaltak közül ketten az Iszlám Dzsihádhoz tartoztak, négyen pedig egy Irán-párti milíciához.

Az Iszlám Dzsihád elismerte, hogy két harcosa meghalt, és bosszúval  fenyegetett. „Ez a gyáva damaszkuszi agresszió azt bizonyítja, hogy az ellenséges erők nem képesek megbirkózni az al-Kudsz Brigádok, a palesztin Iszlám Dzsihád fegyveres szárnyának a harcosaival Palesztina megszállt területein" – hangoztatta a szervezet.

Vasárnap hajnalban az Iszlám Dzsihád fegyveresei Hán Junisznál bombákat próbáltak telepíteni a gázai határkerítéshez, de az izraeli katonák felfedezték és lelőtték őket, majd egyikük holttestét egy buldózerrel Izraelbe szállították. Ezért a kora esti órákban az iszlamista szervezet huszonegy rakétát lőtt az övezettel szomszédos izraeli területekre, de a vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisítette őket.

Izrael és a Iszlám Dzsihád között legutóbb november közepén lángoltak fel a harcok, miután az izraeli hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte a szervezet gázai vezetőjét, Baha Abu al-Atát, aki korábban számos alkalommal adott parancsot rakétatámadásokra izraeli területek ellen.

(Fotó: New York Post)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Tisá beÁv Balla Zsolt rabbival – online esemény
Közélet
Miskolc új polgármestere a Mazsihisznál
2020. Június 19. / 09:15

Miskolc új polgármestere a Mazsihisznál

Élet + forma
Többezer éves művészi kővéseteket találtak Izraelben

Kommentek