Világújdonság Szegedről: mostantól itt készül a kóser gyufa

2022. Június 14. / 09:04


Világújdonság Szegedről: mostantól itt készül a kóser gyufa

Új, innovatív fejlesztés után született meg Szegeden a helyi gyufagyárban a kóser gyufa, amelynek gyártását tegnap kezdték meg. S hogy mitől kóser? Mert a hagyományos gyufafej ragasztóanyaga sertésből származó zselatinból készül, míg a kóser gyufafej ragasztásához növényi alapú anyagot használnak – írja a Szeged.hu című helyi hírportál.

A helyi zsidó hitközség vetette fel a szegedi gyufagyár tulajdonló német cégnek, a Europe Match-nek, hogy készítsenek kóser gyufát. A cég gyorsan felkarolta az ötletet, amivel Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke és Kendrusz Attila, a zsidóság helyi vallási vezetője kereste meg a gyufagyárat – írja Bod Péter a Szeged.hu hírportálon a Világújdonság Szegedről: mostantól kóser gyufát is gyártanak a gyufagyárban című cikkében.

1655138691-pph-temp-5xaims-jpg-20220613-1280-854-90-cr.jpgFotók: Szabó Luca/Szeged.hu

Hagyományok találkozása – így fogalmazott a kóser gyufa megalkotásáról Hegyes István, a Europe Match szegedi gyárának kereskedelmi igazgatója, arra utalva a 170 éves helyi gyufagyár és a 120 éves szegedi zsinagógát működtető zsidó közösség összefogásából született meg az új termék, amit világszerte értékesíteni fognak.

Az erről szóló hétfői sajtóeseményen Klaus Bruns igazgató és egyben cégtulajdonos a gyufagyár Bakay Nándor utcai telephelyén elmondta: mindenki azt hitte, hogy roppant egyszerű feladat lesz kóser gyufa megalkotása, de nem volt az.

A részleteket már Nesztor Dániel, a Europe Match szegedi gyárának labor- és minőségügyi vezetőjen mondta el. E szerint a gyufafej ragasztóanyaga eddig kizárólag zselatinból készült. A zsidó hagyomány felől nézve ezzel az a gond, hogy a zselatint a sertés feldolgozásából nyerik ki, így pedig az abból készült termék nem lehet kóser.

Ezért kellett olyan, növényi alapú ragasztóanyagot találni, ami alkalmas az oxidálóanyag ragasztásához, és megfelel a gyufagyártás követelményeinek. Ahogyan ennek kapcsán Nesztor Dániel fogalmazott: a receptúra Szegeden készült, és tudomása szerint ilyet sehol máshol a világon nem állítanak elő.

20220613_115528.jpgRadnóti főrabbi és a gyár vezetője átvágja az avatást jelző szalagot

A tegnapi eseményen részt vett Radnóti Zoltán , a budapesti Rabbiság vezetője, Deutsch Péter rabbi, és Lednitzky András , a Szegedi Zsidó Hitközség korábbi elnöke.

A Szeged.hu cikkét teljes terjedelmében itt olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Zsidók ezrei menekülnek Oroszországból
2022. Augusztus 17. / 09:11

Zsidók ezrei menekülnek Oroszországból