Világújdonság Szegedről: mostantól itt készül a kóser gyufa

2022. Június 14. / 09:04


Világújdonság Szegedről: mostantól itt készül a kóser gyufa

Új, innovatív fejlesztés után született meg Szegeden a helyi gyufagyárban a kóser gyufa, amelynek gyártását tegnap kezdték meg. S hogy mitől kóser? Mert a hagyományos gyufafej ragasztóanyaga sertésből származó zselatinból készül, míg a kóser gyufafej ragasztásához növényi alapú anyagot használnak – írja a Szeged.hu című helyi hírportál.

A helyi zsidó hitközség vetette fel a szegedi gyufagyár tulajdonló német cégnek, a Europe Match-nek, hogy készítsenek kóser gyufát. A cég gyorsan felkarolta az ötletet, amivel Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke és Kendrusz Attila, a zsidóság helyi vallási vezetője kereste meg a gyufagyárat – írja Bod Péter a Szeged.hu hírportálon a Világújdonság Szegedről: mostantól kóser gyufát is gyártanak a gyufagyárban című cikkében.

1655138691-pph-temp-5xaims-jpg-20220613-1280-854-90-cr.jpgFotók: Szabó Luca/Szeged.hu

Hagyományok találkozása – így fogalmazott a kóser gyufa megalkotásáról Hegyes István, a Europe Match szegedi gyárának kereskedelmi igazgatója, arra utalva a 170 éves helyi gyufagyár és a 120 éves szegedi zsinagógát működtető zsidó közösség összefogásából született meg az új termék, amit világszerte értékesíteni fognak.

Az erről szóló hétfői sajtóeseményen Klaus Bruns igazgató és egyben cégtulajdonos a gyufagyár Bakay Nándor utcai telephelyén elmondta: mindenki azt hitte, hogy roppant egyszerű feladat lesz kóser gyufa megalkotása, de nem volt az.

A részleteket már Nesztor Dániel, a Europe Match szegedi gyárának labor- és minőségügyi vezetőjen mondta el. E szerint a gyufafej ragasztóanyaga eddig kizárólag zselatinból készült. A zsidó hagyomány felől nézve ezzel az a gond, hogy a zselatint a sertés feldolgozásából nyerik ki, így pedig az abból készült termék nem lehet kóser.

Ezért kellett olyan, növényi alapú ragasztóanyagot találni, ami alkalmas az oxidálóanyag ragasztásához, és megfelel a gyufagyártás követelményeinek. Ahogyan ennek kapcsán Nesztor Dániel fogalmazott: a receptúra Szegeden készült, és tudomása szerint ilyet sehol máshol a világon nem állítanak elő.

20220613_115528.jpgRadnóti főrabbi és a gyár vezetője átvágja az avatást jelző szalagot

A tegnapi eseményen részt vett Radnóti Zoltán , a budapesti Rabbiság vezetője, Deutsch Péter rabbi, és Lednitzky András , a Szegedi Zsidó Hitközség korábbi elnöke.

A Szeged.hu cikkét teljes terjedelmében itt olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek