Tárlat a Csányi5-ben: Soha nem látott, titkos felirat jelent meg Budapesten

2023. Október 09. / 14:42


Tárlat a Csányi5-ben: Soha nem látott, titkos felirat jelent meg Budapesten

– Még a kíváncsi, amúgy nyitott szemmel járóknak sem tűnik fel elsőre az a rövidítés, amely az I. Izabellát, Kasztília egykori királynőjét ábrázoló festmény jobb oldalának alján olvasható: K.S.M.V.V. A kép október 12-ig, csütörtökig még megnézhető Budapesten, a Csányi5 kiállítótermében – írja az Index.hu portál. 

Mint minden feltárásra váró titok esetében, először is azt kell megtudnunk, miért is készült el ez a különös festmény. Alkotója az idén hatvanéves Ötvös László. Nagyon sok kiállítás nincs mögötte. Lényegében ez az első. Ennek oka egyszerű: eszébe sem jutott, hogy neki bármikor is ki kellene állítania a képeit, valamint a furafej-szobrait. Miért is gondolt volna erre, hiszen nem tagja semmiféle képzőművészi kánonnak, és papírja sincs arról, hogy festőművész volna. Az érettségi után háromszor is megpróbált bejutni az Iparművészeti Főiskolára, s bár ez fizikailag mind a háromszor sikerült is neki, egyszer sem vették fel. Pedig minden vágya az volt, hogy ipari formatervező legyen.

Így aztán, ahogyan az élet hozta, lett belőle kulcsmásoló, csavarüzletben vezető, majd háztartásbeli hivatásos férj és apa, bútorokat össze-, szét- és átszerelő. Az évek meg csak mentek, rohantak, a fővárosból elkerült Alcsútra, majd vissza a fővárosba, mindig volt mit vinni, rakni, tenni. 

Egyvalami azonban, bárhol járt is, soha nem hagyta nyugodni: amióta az eszét tudja, akárhányszor ránéz egy festményre vagy szoborra, arra gondol, hogy neki az alkotásról szól az élete. 

A különböző népek kultúrájának erejét akkor érezte meg először, amikor hatévesen három évre Bulgáriába költözött. Az édesapja ott kapott munkát. A nyelvet megtanulta, de olyasvalamit is kapott, amire egy gyerek aligha gondol, amikor elkerül Európa peremére: egy izgalmas világ, egy egész univerzum nyílt meg előtte. Először az ízeken és illatokon keresztül, majd az európai, balkáni, közel-keleti és ázsiai népek kulturális, vallási kapcsolódásaiban – legyen az zsidó, keresztény vagy iszlám.

Ennél a pontnál már közeledünk a K.S.M.V.V. megfejtéséhez, valamint annak megértéséhez, hogy Ötvös László a Katolikus Izabellát ábrázoló festménye alá miért írta ezt:  Gyermekként jövök hozzád, üres helyeken nem találva az élet részleteit. Fáradtan jövök hozzád, minden bűnömmel és a hosszú élet terhével. Vigyél vissza a gyerekkoromba, és rajzolj újra egy korszakot, amit elveszítettem.  

Merthogy bármilyen alkotást látunk is Ötvös Lászlótól a Csányi5-ben, legyen az fekvő kamasz portréja, igéző szemmel bámuló fiú, gázmaszk mögé bújó szépség, letapasztott szájú asszony, sárga színű gumikacsával imádkozó leány – mind arról mesél, amit Ötvös László meg akar nekünk mutatni a múltjából. Abból, amit átélt, gondol vagy remél.

Kasztíliai Izabella a spanyol történelem egyik legfontosabb uralkodója. Országteremtő, és ismerve a magyarok államalapítójának, I. István hatalomra kerülésének történetét, Ötvös László ezt a nőt sem véletlenül ábrázolja harci díszben. A vállát ugyan a művész nagymamájának csipkéje díszíti, de miért ne hordhatna ilyen ruhát, nemde. A szöveg a képen azonban eltakar valamit. Jelesül egy arab nyelvű feliratot, amelyet Ötvös László az Alhambrában látott. Ezt vette kölcsön, s írta rá azt a korabeli szöveget, amely magyarul így szól: Katolikus Izabella a Kasztíliai Királyság birtokosa, Katolikus Ferdinánd felesége. II. János király és Portugáliai Izabella hercegnő leánya. Haláláig Spanyolország királynője.

Az Index.hu írása (amelyből kiderül a felirat feloldása) teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Ötvös László. Fotó: Szollár Zsófi – Index.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek