Százhuszonöt éve született Vitéz lófő nagybaconi Nagy Vilmos

2009. Május 27. / 21:32


Százhuszonöt éve született Vitéz lófő nagybaconi Nagy Vilmos

Menczer / Forrás: Duna Televízió


125 éve született nagybaconi Nagy Vilmos, a magyar hadsereg vezérezredese. A későbbi honvédelmi miniszter a második világháború alatt tiltakozott a hadseregen belüli antiszemitizmus és a zsidó munkaszolgálatosokkal történő embertelen bánásmód miatt.Vitéz lófő nagybaconi Nagy Vilmos 1942. szeptember 21-én tette le a miniszteri esküt. Igyekezett javítani a munkaszolgálatosok helyzetét, és megszüntette azt a rendeletet, miszerint zsidó munkaszolgálatos nem kaphat szabadságot, és nem szerelhet le.

- Vitéz lófő nagybaczoni Nagy Vilmos egy végtelenül jelentős alakja a magyar történelemnek, annál is inkább, mert egy kiváló katona, egy kiváló honvédelmi miniszter volt, akit úgy is titulálhatunk, hogy leghumánusabb honvédelmi miniszter – emlékezett Holló József Ferenc, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.

- Voltak csodálatos emberek, akik pontosan tudták, hogy a magyar zsidóság mennyire szereti ezt a hazát, és mennyit tett érte - mondta Lebovits Imre, volt munkaszolgálatos.

Nagy Vilmos politikai megítélése egyre romlott, így 1943. június 8-án benyújtotta a lemondását. 1944-ben letartóztatták, és előbb Ausztriába, majd Németországba szállították. 1945-ben az amerikaiak érkezése után vált ismét szabad emberré. 1976. június 21-én hunyt el.


Tekintse meg a Duna Televízió rövid beszámolóját az eseményről

Kapcsolódó írásunk

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Kaddis minden üldözöttért
2021. Augusztus 31. / 11:27

Kaddis minden üldözöttért

Ünnepek
Szombat, szabadság, szerelem
2021. Július 23. / 09:17

Szombat, szabadság, szerelem

Kommentek