Rendhagyó hanuka Izraelben: éjszakai korlátozások az ünnepre

2020. December 08. / 09:34


Rendhagyó hanuka Izraelben: éjszakai korlátozások az ünnepre

Éjszakai kijárási korlátozásokról döntöttek Izraelben az összejövetelek megakadályozására a hanuka, karácsony és szilveszter idejére – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A járványügyi intézkedésekről döntő miniszterek tegnap este megszavazták, hogy –szerdától kezdve – január 2-ig lesznek éjszakai kijárási korlátozások.


Kedden vitatják meg, hogy este 6-tól vagy 7-től kezdődjön-e a zárlat, milyen utazási korlátozásokat tartalmazzon, illetve milyen távolságra lehessen elhagyni az otthonokat.

A sajtó szerint a megbeszélésen jelen lévő járványügyi szakemberek nem javasolták ezt a lépést, mert nem tartják hatékonynak. A járványügyi kabinet a szigorítással egy időben a bevásárlóközpontok és a piacok megnyitásáról is határozott azokon a településeken, amelyek nem tartoznak a legfertőzöttebbek közé. Ezek a szeptember közepén bevezetett második országos karantén óta zárva tartottak.

A külföldről visszatérőket ezentúl tesztelni fogják és otthoni karanténra kötelezik, és ez nem csak a legkockázatosabbnak számító országokból visszatérőkre érvényes. Natan As járványügyi biztos a „koronavírus légihídjának" nevezte a repülőtereket, az utóbbi két hónap ottani laza ellenőrzési gyakorlata miatt. 

Izraelben elsősorban a lakosság egyötödét alkotó arab közösségekben magas a vírushordozók aránya, amit a katonai rádió kedd reggeli műsorában a járványügyi előírások végrehajtásának hiányával, a felvilágosítás elmaradásával, valamint az alacsony bírságokkal magyaráztak. A kormány többször megpróbálta, de az ultraortodoxok tiltakozása miatt mégsem emelte meg a bírságok összegét.

Tegnap 1837 új fertőzöttet azonosítottak 67 081 elvégzett teszt nyomán, a pozitív eredmények aránya 2,8 százalék volt. Izraelben március óta 347 331-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 13 949 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta  betegségben február óta 2924-en haltak meg, jelenleg 562 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 315-en súlyos állapotban vannak, és 107 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek