Nyilvános a vészkorszakban megmenteni próbált lengyel zsidók névsora

2019. December 13. / 12:22


Nyilvános a vészkorszakban megmenteni próbált lengyel zsidók névsora

A második világháború idején lengyel diplomaták által több mint 3 ezer üldözött zsidó számára kiadott hamis útlevelek tulajdonosainak listáját hozták nyilvánosságra csütörtökön Varsóban. A londoni lengyel emigráns kormányt Svájcban képviselő egykori lengyel diplomaták ily módon magyar zsidókat is megmentettek a haláltáborokba való deportálástól.


Az úgynevezett Ładoś-listát csütörtökön Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter jelenlétében mutatta be a totalitárius rendszerek kutatásával foglalkozó varsói Witold Pilecki Intézet. 

A listát Aleksander Ładoś néhai berni lengyel nagykövetről nevezték el. Ładoś és a berni konzul, Konstanty Rokicki munkatársaikkal a londoni lengyel emigráns kormány megbízásából képviselték a náci német megszállás alá került Lengyelországot a második világháború éveiben Svájcban. 1941-1943-ban a londoni lengyel kormány utasítására egy lengyel-zsidó illegális hálózat keretében latin- és közép-amerikai államok (Paraguay, Honduras, Haiti és Peru) vesztegetés révén megszerzett nyomtatványain hamis útleveleket és állampolgársági bizonyítványokat állítottak ki zsidók számára, így próbálván őket megmenteni a német haláltáborokba való deportálástól.

A közzétett lista az eddig azonosított útlevél-tulajdonosok, 3262 személy nevét tartalmazza. A névsorban szereplők közül 796-an túlélték a háborút, 957-en meghaltak, közel 46 százalékuk sorsa azonban ismeretlen.  

„Tekintettel arra, hogy az akció összesen 8-10 ezer személyt ölelt fel, feltételezhető, hogy a megmentettek csoportja is nagyobb (...), a háborút – a Lados-csoport által megmentettek közül – 2-3 ezren élhették túl" – áll a listához fűzött kommentárban. 

A Ładoś-listát a Pilecki Intézet Jakub Kumoch politológus, jelenlegi svájci lengyel nagykövet tudományos felügyelete alatt állította össze, együttműködve a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a varsói Zsidó Történeti Intézet és az Auschwitz-birkenaui Állami Emlékmúzeum szakértőivel, valamint több európai, amerikai és izraeli kutatóval. A Ładoś-csoport tagjai közül Konstanty Rokickinak az izraeli Jad Vasem Intézet idén áprilisban post mortem a Világ Igaza címet adományozta. 

A berni zsidómentő akcióról Robert Kaczmarek lengyel rendező tavaly dokumentumfilmet készített, Paraguayi útlevelek címmel. A filmet a szeptemberi lengyel dokumentumfilm-szemle során a budapesti közönség is megtekinthette.

A névsor a Pilecki Intézet  honlapján lengyel és angol nyelvű változatban érhető el.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Online előadások a zsidóságról a Kezdetektől
Hírek, lapszemle
Izrael kémműholdat küldött az űrbe
2020. Július 06. / 10:24

Izrael kémműholdat küldött az űrbe

Élet + forma
A híres Lőw dinasztia levelezéseiből vásárolt az OR-ZSE

Kommentek