Novák Attila: Izrael két front közé kerülhet, és az nagyon komoly problémát jelent

2023. Október 19. / 11:48


Novák Attila: Izrael két front közé kerülhet, és az nagyon komoly problémát jelent

– A Hamász október 7-i támadása a csúcspont volt, nem valaminek a kezdete – mondta a hvg360-nak Novák Attila történész, Közel-Kelet-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Goldziher Intézet tudományos főmunkatársa. Beszélt arról is, miért nem indult még meg az izraeli szárazföldi akció, és milyen egyezkedések lehetnek a háttérben. Novák Attila 2012 és 2016 között kulturális attasé volt Izraelben, élénk kapcsolata van az országgal, és a konfliktus kitörése előtt pár órával érkezett vissza Budapestre.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, az izraeli-palesztin konfliktus miatt kitörhet-e a harmadik világháború, Novák Attila ezt válaszolta: 

„Nem hiszem, senkinek sem érdeke, hogy ez a konfliktus ennél is jobban kiszélesedjen, és ezt a környező országok vezető is tudják. Egyre többen vannak valamilyen szövetségben vagy kapcsolatban Amerikával, és Egyiptom vagy Jordánia inkább Nyugat-barát kormányzást folytat. Ők pedig nem a helyzet romlásában érdekeltek".

Mint kifejtette: „Jordánia lakosságának körülbelül a fele palesztin gyökerű, a vezetésnek valamennyire az ő szempontjaikat is figyelembe kell venni. Miután Joe Biden Izraelbe ment, a jordániai látogatását elhalasztották a gázai kórház bombázása miatt, amelyet az arab utca – az izraeli cáfolatok ellenére – Izraelnek tulajdonít. Szóval ez egy bonyolult a képlet. De harmadik világháborútól nem félek, ebből a szempontból Oroszország és Ukrajna háborúja veszélyesebb".

Novák Attila az interjúban többek között beszél arról is, hogy:

miként befolyásolja a konfliktust a gázai kórház lebombázása; kikkel és miről tárgyalhat Izrael; ha kétfrontossá válik a háború, az beránthat-e másokat; mit lép Irán; mi lesz a Hamásszal és a  Gázai övezettel; feloldható valaha ez a helyzet, s végül kifejti a véleményét arról is, hogy a történtek miatt távoznia kell-e posztjáról Benjámin Netanjahunak.

A hvg360.hu cikkét itt olvashatják.

(Címlapkép: Hvg.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek