Néma megemlékezés a „horvát Auschwitzban"

2020. Április 23. / 11:56


Néma megemlékezés a „horvát Auschwitzban"

Öt év megosztottság után ismét közösen emlékeztek meg a jasenovaci koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulójáról tegnap a horvátországi állami és kisebbségi vezetők. A jasenovaci komplexumban, amelyet „horvát Auschwitzként" is emlegetnek, a vészkorszakban 83 ezer 145 embert öltek meg, köztük szerbeket, cigányokat, horvát és boszniai zsidókat. 


A horvátországi zsidó, szerb és roma közösség tagjai négy éven át bojkottálták a hivatalos állami megemlékezést, mert úgy vélték: „újra életre kelt az usztasizmus Horvátországban", az állami intézmények pedig nem tesznek ellene semmit. 

A kisebbségi szervezetek tiltakozását az váltotta ki, hogy 2015-ben a jasenovaci koncentrációs tábor közelében a délszláv háborúban elesett honvédőknek állított emléktáblán a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk) usztasa köszönés is helyet kapott. A kormánynak hosszú ideig nem sikerült megegyeznie a Horvát Jogpárt saját fegyveres ereje, a délszláv háborúban létrehozott horvát védelmi erő (HOS) veteránjaival, akik elesett bajtársaik emlékére állították a táblát. A szervezet nem egyezett bele, hogy eltávolítsák a Za dom spremni! feliratot a HOS hivatalos címeréből, amely a táblán is látható, de végül belegyeztek a tábla áthelyezésébe. Így azt tíz kilométerrel távolabb, Novska város temetőjében állították fel újra 2017 szeptemberében. Zoran Milanovic horvát államfő szerdán ezzel kapcsolatban azt mondta: a táblát el kell távolítani, el kell dobni. „Mindenki, aki az 1991-es honvédő háborúban A hazáért készen állunk! jelszó alatt harcolt, nem csak Horvátországért harcolt, hanem a Független Horvát Állam (NDH – az usztasák vezette bábállam) helyreállításért is" – húzta alá Milanovic.  

Ognjen Kraus, a horvátországi zsidó közösségek elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: öt év után azért ment el a központi hivatalos megemlékezésre, hogy kifejezze, kész együttműködni a kormánnyal és a hatalommal, ugyanakkor hozzátette: amennyiben „nem lesz változás a történelemhez való hozzáállásban", jövőre biztosan nem vesz részt rajta. Úgy vélte: a következő egy évben meg kell oldani azokat a problémákat, amelyek szégyent hoznak Horvátországra Európában és a világban.

Bár a kisebbségi vezetők nem elégedettek a jelenlegi párbeszéddel, a kialakult helyzet miatt (koronavírus-járvány, földrengés Zágrábban) elmondásuk szerint megelőlegezték a bizalmat. 

Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak azt mondta: a párbeszéd az áldozatok képviselőivel folyamatos, és kormányának mandátuma alatt sokat léptek előre.  „A politika, amelyet folytatunk, és a nyilatkozatok, amelyeket adunk, erősek és világosak" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez a kormány elítéli a történelem újraélesztését.

Az évfordulón nem hangzottak el beszédek. Az államfő, a kormányfő és Gordan Jandrokovic házelnök közös koszorút helyezett el a nyíló virágot ábrázoló jasenovaci központi emlékműnél. A korábbi években a megosztottság miatt Kolinda Grabar-Kitarovic volt államfő sem vett részt az állami megemlékezésen, néhány nappal azt megelőzően egyedül rótta le tiszteletét az áldozatok előtt.

A jasenovaci komplexumban, amelyet „horvát Auschwitzként" is emlegetnek, 83 ezer 145 embert öltek meg: 39 ezer 570 férfit, 23 ezer 474 nőt és 20 ezer 101 tizennégy évi alatti gyermeket. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a NDH nevű, usztasák vezette bábállam rendszerével. Az 1337 napon át működtetett usztasa tábort 1945. április 22-én szabadították fel.

(Címlapkép: a jasenovaci emlékmű.)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Mi a zsidó kultúra Magyarországon 2020-ban?
Hírek, lapszemle
Európai képviselők Ciszjordánia annektálása ellen

Kommentek