Meghalt Dan Reisinger magyar származású izraeli grafikus

2019. November 27. / 10:31


Meghalt Dan Reisinger magyar származású izraeli grafikus

A Tel-Aviv melletti Givatajimban lévő otthonában 85 éves korában elhunyt Dan Reisinger grafikus, aki Magyarkanizsán született, és 1949-ben alijázott Izraelbe édesanyjával és nevelőapjával. 1998-ban kapott Izrael-díjat, amit az ország történetében akkor osztottak ki először grafikusnak. 


Dan Reisinger a vajdasági Magyarkanizsán született 1934-ben. A holokauszt során elvesztette családja nagy részét. 1949-ben édesanyjával és nevelőapjával Izraelbe költözött. Már 16 évesen felvették a rangos jeruzsálemi Bezalel művészeti akadémiára, később Európában tanulta tovább a korszerű grafikai látásmódot.

1956-ban plakátot tervezett, amelyben a magyar forradalom menekültjeinek megsegítésére hívta fel a nyugati világot. Egy másik ismert plakátján arra szólította fel az egykori Szovjetuniót, hogy engedje külföldre vándorolni az ott élő zsidókat. Izraelben lépten-nyomon találkozni lehet munkáival, jelentős szerepet játszott az ország modern vizuális arculatának megteremtésében. Ő tervezte Izrael számos meghatározó intézményének logóját, köztük az El Al légitársaságét, a Teva gyógyszergyárét és a Habima színházét.

dan2.pngVálogatás a Reisinger által tervezett, legismertebb logókból


Budapesten az ő tervei alapján készült el a Teleki téren 2016-ban a munkaszolgálatra elhurcolt áldozatok és túlélők emlékét őrző szoborkompozíció.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek