Lemondott a Pennsylvaniai Egyetem Izrael-ellenes tüntetéseket védő rektora 

2023. December 11. / 10:49


Lemondott a Pennsylvaniai Egyetem Izrael-ellenes tüntetéseket védő rektora 

Liz Magill rektor lemondásának előzménye, hogy a kongresszusi alsóház felsőoktatási antiszemitizmust vizsgáló testületének ülésén – amelyen két másik Ivy League-egyetem, a Harvard és az MIT vezetőivel közösen vett részt – vonakodott határozottan antiszemitizmusként elítélni az intézményeikben szervezett Izrael- és zsidóellenes tüntetéseken elhangzott kijelentéseket. Az ülés után mindhárom rektor komoly kritikák kereszttüzébe került.

Lemondott rektori tisztségéről Liz Magill, az Egyesült Államok egyik kiemelkedő felsőoktatási intézményének, a Pennsylvaniai Egyetemnek (University of Pennsylvania) a vezetője az egyetemi antiszemitizmusról szóló keddi kongresszusi meghallgatás nyomán.    

408135979_770097275153628_5167341026881333975_n.jpgLiz Magill. Fotó: Reuters/Ken Cedeno via Ynetnews

Az egyetemi vezetésben a nagy anyagi támogatók is változást sürgettek, ezért a rektort követően helyi idő szerint szombaton késő este bejelentette távozását az elit Ivy League-hez tartozó Pennsylvaniai Egyetem kuratóriumának elnöke, Scott Bok is, aki hosszú időn keresztül védelmébe vette a rektort. A kuratóriumi elnök a testület szombat estig tartó tanácskozása után azonnal közölte távozását.    

Liz Magill rektor lemondásának közvetlen előzménye, hogy kedden két másik Ivy League-egyetem, a Harvard és az MIT vezetőivel közösen vett részt a kongresszusi alsóház felsőoktatási antiszemitizmust vizsgáló testületének ülésén, ami után komoly kritikák kereszttüzébe került mindhárom rektor, amiért vonakodott határozottan antiszemitizmusként elítélni az intézményeikben szervezett Izrael- és zsidóellenes tüntetéseken elhangzott kijelentéseket.    

A Pennsylvaniai Egyetem rektorának szavai különösen hangos bírálatokat váltottak ki. A felsőoktatási vezető Elise Stefanik republikánus kongresszusi képviselő kérdésére azt fejtette ki, a körülményektől függ, hogy „zsidók ellen népirtásra felszólító" mondatok megsértik-e az egyetem viselkedési szabályzatát. 

Liz Magill megtarthatja állását az egyetemen, amelynek jogi karán oktatóként folytathatja pályáját.    

Vasárnap egy interjúban a Harvard antiszemitizmus bizottságának tagja, egy rabbi jelentette be távozását a testületből. David Wolpe a Fox News hírtelevízióval közölte, hogy egyetemének rektora, Claudine Gay a törvényhozás előtt elmondott szavai szolgáltattak indokot, amelyek nyomán lehetetlennek látja a szükséges működési reformok végrehajtását.    

Az október 7-én izraeli civilek ellen végrehajtott Hamász-terrortámadásra adott izraeli válaszcsapások tiltakozási hullámot váltottak ki a nyugati világ több nagyvárosában, valamint az amerikai egyetemeken, helyenként nyíltan zsidóellenes megnyilvánulásokkal. Ezek vizsgálatára alakult a törvényhozás alsóházában bizottság a közelmúltban.

(MTI)

(Címlapkép: a Pennsylvaniai Egyetem campusa/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek