Intézményfejlesztéssel és múzeumpedagógiával az antiszemitizmus ellen

2020. Január 09. / 11:23


Intézményfejlesztéssel és múzeumpedagógiával az antiszemitizmus ellen

Andrew Cuomo New York-i kormányzó bejelentette, hogy javaslatot tesz a manhattani holokausztmúzeum bővítésére, továbbá felhívja az iskolák figyelmét, hogy látogassák meg diákjaikkal az intézményt. A New York állam székhelyén, Albanyban tartott állami fogadáson részt vett Chaim Rottenberg haszid rabbi is, akinek az otthonába bozótvágó késsel törtbe be múlt hónapban tört be egy ámokfutó Monsey-ban.


New York állam vezetése újévi fogadást tartott Albanyban, ahová meghívást kapott Chaim Rottenberg haszid rabbi (címlapképünkön), akinek a házában december végén öt embert sebesített meg egy macsétával egy azóta letartóztatott férfi. (Egy sérült állapota válságos.) 

A fogadásra meghívták Joseph Gluckot is, azt a zsidó férfit, akinek úgy sikerült megállítania a bozótvágó késsel hadonászó elkövetőt, hogy a fejéhez vágott egy dohányzóasztalt. Gluck hatalmas tapsot kapott a kormányzó által meghívott vendégektől.

„Soha nem fogom elfelejteni azt a horrorisztikus éjszakát. De azt sem fogom elfelejteni, hogy a támadás után folytathattuk hanuka csodájának ünneplését” – mondta az ünnepségen Chaim Rottenberg. 

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója beszédében azt mondta: „nincs helye a gyűlöletnek államunkban, ami pedig a Monsey-ban történteket illeti, nem engedjük, hogy még egyszer ilyesmi előforduljon”. Cuomo harcot ígért és programot hirdetett a növekvő antiszemitizmus ellen. Bejelentette, hogy fejleszteni fogják a Zsidó Örökség Múzeumát Manhattanban (Museum of Jewish Heritage), és arra kérte az iskolavezetőket, hogy vigyék el oda a diákjaikat. 

„Tanítsuk meg a gyermekeinknek, hogy mi az, amiért Amerika kiáll. Tanítsuk meg őket civil értékeink, sokszínű történelmünk, és a vallásszabadság fundamentumának tiszteletére” – mondta a kormányzó. 

(Címlapkép: 13 WHAM ABC)

(A JTA cikke nyomán.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek