Fekete zsidó nő Kanada új politikai reménysége: ő lehet az erősödő Zöld Párt vezetője

2020. Június 24. / 16:06


Fekete zsidó nő Kanada új politikai reménysége: ő lehet az erősödő Zöld Párt vezetője

Annamie Paul, miután betért a zsidó vallásba, felnevelt zsidóként két gyereket és most, miután abbahagyta a civil szervezeteknél végzett munkáját, bejelentkezett először a feljövőben lévő Zöld Párt politikusának, majd elnökének és komoly esélyei tűnnek lenni. 


A férje, Mark Freeman zsidó emberijogi ügyvéd, de nem az ő kedvéért tért be zsidónak, ahogy nyomatékosan hangsúlyozza a Zsidó Hírügynökség (JTA) róla készített portréjában, hanem azért, mert személyében megszólította a zsidó vallás egyetemes erkölcsi értékrendje, jámbor zsidóvá vált és nem győzi tudatosítani megszólalásaiban, hogy a judaizmusban semmi fehér-specifikus nincsen, semmi meglepő nincs abban, ha egy fekete zsidó, számos fekete zsidó közösség van.

Úgy gondolja, fontos, hogy minél sokszínűbb legyen a döntéshozók etnikai háttere, minél több legyen köztük a nő is, mert mindenki sajátos szempontokat, tapasztalatokat hozhat magával a maga közegéről, együtt tudják igazán reprezentálni Kanadát és jobb minőségű politikát lehet így „csinálni”.

A rendszerszintű rasszimust Kanadában is komoly problémának tartja, amivel foglalkozni kell, a jó színpadi érzékéről, emlékezetes gesztusairól elhíresült kanadai miniszterelnököt, Justin Trudeau-t arra kéri, ne térdeljen le, ez volt George Floyd fekete polgár rendőri intézkedés közbeni meggyilkolása utáni tüntetések legismertebbé vált szolidaritási gesztusa, hanem ellenkezőleg, álljon a sarkára és kezdjen hozzá a szükséges intézkedésekhez.

A Zöld Párt jelöltjeként a klímaváltozás mérséklését, fékezését is kiemelt feladatnak tekinti, a gazdaság zöld fordulatát és a szociális háló megerősítését, mert a koronavírus is megmutatta, milyen sokan, mennyire súlyosan sebezhetőek Kanadában. Paul édesapja is a koronavírusnak esett áldozatul.

A Zöld Párt a két nagy párt által uralt kanadai politikai színtér feljövőben lévő szereplője, a nyugati társadalmak egyre nagyobb ijedtsége a fokozódó felmelegedés és következményei láttán Kanadában is a zöld politika erősödéséhez vezetett, bár a közeljövőben a zöldek még talán nem válnak a liberálisok és a konzervatívok kihívóivá. A Liberális Párt politikája, ha jóval centristább is, nem áll távol a zöldekétől és a járvány kezelésében a közvélemény szerint eredményes liberális kormányzati politika eredményeként a Liberálisok magasan vezetnek Kanadában a közvéleménykutatások szerint. Úgy tűnik, nem holnap, de nem kizárható, hogy holnapután eljön a kanadai zöldek és akár Annamie Paul ideje is. 

Címlapkép: Annamie Paul/Facebook

Forrás: JTA.org

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek